Гости от 5 държави плъстят вълна и рисуват върху стъкло в училище “Емилиян Станев”

Публикувано на ср, 13 Апр. 2016
646 четения

Учениците изследват особеностите на стила Арт нуво в архитектурата и изкуството

С технологията на плъстенето на вълна се запознаха ученици и учители от пет държави, които гостуват в СОУ “Емилиян Станев” във Велико Търново. Особеностите на древния занаят им представи майсторката от работилница “Седянка” Мариана Гелова. Тя показа на чужденците как без шиене и лепене, само с вода, сапун, желание и старание от вълна могат да се направят различни накити, чанти и дори дрехи. По думите ѝ това е първият текстил, който се появява много преди преденето и тъкането.
В още две ателиета твориха гостите от Шотландия, Франция, Германия, Словения и Румъния. Заедно с българските си приятели младежите рисуваха върху стъкло и огледала, а заниманията водеше ас. Анастасия Тонкова от Факултета по изобразително изкуство при ВТУ “Св. св. Кирил и Методий”. В друг уъркшоп гостите украсяваха с рисунки медальони от стъкло под вещото ръководство на преподавателката по изобразително изкуство в СОУ-то Бояна Пеева.
48 ученици и 17 учители от петте държави гостуват до края на седмицата в най-голямото училище в областта. Заедно с българските си колеги те работят по международния проект “Арт нуво – Арт ренуво”. В рамките на работната среща те ще участват и в други творчески работилници. Графичен дизайн на сувенири ще създават екипите от партньорските училища. Уъркшопа ще ръководят Кристин Цолова, която е завършила графичен дизайн във Великотърновския университет, и учителката Светлана Бенкова от СОУ “Емилиян Станев”. В четвъртък от Дупница в училището ще пристигне Николай Табаков – музикантът, който рисува и прави уникални хартиени лампи. Той обучава десетки ентусиасти от цялата страна и чужбина как се опитомява огънят, откраднат от Прометей. Свой майсторски клас усмихнатият артист ще проведе и в търновското училище. В петък всички продукти, създадени от ученици и учители през седмицата, ще бъдат подредени в обща изложба във фоайето на третия етаж в училището.
С презентации по темите: “Моята страна България”, “Моят град Велико Търново”, “Традициите в България” и “Арт нуво в България” посрещнаха своите гости гимназистите от “Емилиян Станев”. В сряда те ще се разходят заедно до Русе, който е най-близкият до Велико Търново град със запазени елементи на стила Арт нуво в архитектурата.
“Подготвили сме учебно помагало за дейността на учениците извън училище, което ще излезе съвсем скоро на български и английски език. Нарекохме го “Пътеки Арт нуво Русе – градски маршрут” и съдържа снимки с кратка информация за обектите в този стил в крайдунавския град. Към него има и задачи за учениците, които ще им помогнат да затвърдят и задълбочат новите знания”, обясни учителят по история Антоанета Палангурска, която е и координатор на проекта. Тя е участвала в списването на помагалото заедно с Василиса Вълкова, която е асистент във ВТУ и управител на туристическа агенция, и екскурзоводът от Русе Богдана Савова, съдействала за подбора и проучването на представените обекти.
За проекта “Арт нуво – Арт ренуво” екипът на СОУ “Емилиян Станев” получи финансирането в размер на 55 000 евро, подсигурено по програма Еразъм +. “Арт нуво е популярен стил от края на XIX началото на XX век и е последният единен европейски стил в изкуството, познат повече като сецесион. Той личи най-вече в архитектурата и изобразителното изкуство и неговите най-изявени представители са Густаф Климпт, Алфонс Муха и Гауди. У нас навлиза най-вече през Виена”, разказа Антоанета Палангурска. Тя припомни, че през първата работна година учениците са проучвали този тип изкуство в творчеството на художници, архитекти и музиканти, разглеждали са изложби и са представили наученото в презентации.
Освен това младите хора са преминали през специално обучение във Факултета по изобразително изкуство. Там са участвали в два уъркшопа – за горещата обработка на стъкло и за класически витраж и дори са получили сертификати за отличното си представяне.
В рамките на проекта партньорите от шестте държави заедно изследват особеностите на Арт нуво в архитектурата и изобразителното изкуство и откриват следи от него в своите градове. Проучванията на възпитаниците на “Емилиян Станев” показват, че остатъци от този стил има и във Велико Търново. По сградите в старата част на града те са попаднали на фрагменти от врати, елементи от парапети и огради, които преди време заснеха и показаха в интересната изложба. Тези къщи са на повече от 100 г. Според натрупаните впечатления и информацията, която децата вече са събрали, те са убедени, че всички тези елементи са изработвани от един-двама майстори, а еднаквият почерк личи. Освен това стилът прозира и в съвсем съвременни табели, в интериор на сгради и заведения.
Златина ДИМИТРОВА
сн. Даниел ЙОРДАНОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново