Горнооряховчани обвиняват в незаконна сеч Държавното горско стопанство

Публикувано на ср, 27 Февр. 2019
822 четения

Жители на Г. Оряховица алармират за незаконно изсичане на десетки дървета в боровата гора под местността „Камъка”. „Когато отидох вчера видях една безобразна сеч. Колкото и да не разбирам е очевадно, че тази сеч е за да се облагодетелстват определени фирми, но след тях остава една гола поляна”, разказа за „Янтра ДНЕС” Милчо Милев от Г. Оряховица,  сигнализирал за проблема. Веднага потърсил контакт с инж. Йордан Бобонков – директор на ДГС „Болярка”, който обяснил, че по закон е позволено изсичането на 10-15 % от площта, тъй като се извършва оздравителна сеч.

„Като дойдоха на място на проверка попитах инж. Бобонков как изчисляват тези 15 %, защото на 5 дка виждам три дървета. Той ми отговори, че всичко е законно”, допълва Милчо Милев. Според него в гората са отрязани много немаркирани дървета. Почти изцяло изсечена е и акациева гора, която се намира наблизо.

„Акациевите дървета се изсичат по закон, защото се възстановяват. Но покрай тях са отрязали орехи и други дървета, което се констатира и от проверяващите, които извикахме. В боровата гора, където е другата сеч, се вижда че масово са орязани големи, здрави дървета, които не са маркирана и са покрити с шума. Днес очакваме двойна проверка. Най-важното беше да спрем тази сеч, а виновните за нея да понесат отговорност“, допълва Милчо Милев. Според него разреждането на боровата гора цели останалите разредени дървета да пострадат от атмосферните условия и след време да остане голя поляна, която да послужи на нуждите на някоя голяма фирма. За случая е сигнализиран кмета на Г. Оряховица инж. Добромир Добрев, както и Районната прокуратура.
При опит да се свържем за отговор с инж. Йордан Бобонков се оказа, че той е в отпуск.  „Лично присъствах на място, за да се запозная със сигнала. Днес има работна група от Регионалната инспекция и очаквам информация от тях. Това, което видяхме вчера е, че няма нищо незаконно, има просто недоволство от страна на граждани, че извършваме видовете сеч по годишен план. 10-15% е разрешителният режим за иглолистните насъжденя, на които сме работили“, заяви инж. Надко Найденов, заместник-директор на ДГС „Болярка”.

По повод сигнала за изсичането на дървета, кметът на Г. Оряховица инж. Добромир Добрев е изпратил писмо до директора на ДГС. В него градоначалникът пише, че мястото е емблематично за горнооряховчани и никога до сега не е позволявано да се извършва сеч в този район. „Аз като кмет, заявявам твърдата си позиция и заставам зад моите съграждани в искането им да спре изсичането на дървета в този район. Настоявам, в бъдеще при предприемане на подобен род действия, предварително това да бъде обсъждано с ръководството на Общината и гражданите на Г. Оряховица“, пише в писмото си инж. Добрев.

Александра ДИМОВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново