Голямото семейство на учителката Мариана Пенчева участва в габровския конкурс за карнавална снимка

Публикувано на пт, 22 май 2020
104 четения

Учителката Мариана Пенчева от В. Търново и децата, за които се грижи, участват в тазгодишния фотоконкурс за най-карнавално семейство. Забавната и цветна надпревара е озаглавена “Между изтока и запада на хола” и е част от габровския фестивал.
“Нашата идея бе да съчетаем различните култури от изток на запад и да подчертаем, че слънцето свети еднакво за всички, независимо какви сме. Затова всяко от децата е с костюм от различна култура. Снимахме се в нашия хол и беше наистина много забавно, защото обичаме да се забавляваме заедно”, разказва Мариана.
Нейното голямо семейство от 10 г. колекционира различни костюми, които използват за танцовите и театрални постановки, в които участват. Досега са събрали над 300 костюма за малки и големи, с помощта на които се преобразяват в различни образи. “Смятам, че светът има нужда от мечтатели, от хора на изкуството и такива, които гледат на него с други очи, от това човек да усети колко пъстър може да бъде. И мисля, че чрез театъра, танците, музиката, цветовете и тяхното преплитане това наистина може да се случи”, допълва Мариана.
Всяка година тя и децата се включват в габровския карнавал, като досега са били в образите на каубои, природни стихии, приказни герои, акробати, клоуни и др. Те са добре познати на габровци, които винаги се радват на техните изяви. През 2017 г. се включат в надпреварата за карнавална картина, като мотото е “Да изкукуригаме от смях”. Цветни и забавни, те се преобразяват в циркови артисти, с което печелят наградата на публиката – голяма кутия с лакомства от етнографски комплекс “Етъра”. Тази година решават отново да се включат във фотоконкурса, като досега са подкрепени от над 150 души. Всеки, който иска, може да гласува за тях до 12 ч. на 25 май, когато ще бъде обявен победителят, чиято снимка е събрала най-много харесвания. Ще има изненади и за трима от гласувалите. А ако спечелят голямата награда от 500 лева, великотърновските участници са решили да инвестират отново в изкуството, което е част от техния живот.
Весела БАЙЧЕВА
сн. личен архив

loading...
Пътни строежи - Велико Търново