Голяма строителна компания ремонтира един от символите на В. Търново

Публикувано на пт, 22 май 2020
4144 четения

Една от най-големите строителни компании в региона – “Планекс Инфраструктура” ЕООД, е избрана за изпълнител на мащабния ремонт на Художествената галерия “Борис Денев”. В момента приключва проектирането, след което ще започне и самото обновяване на сградата, която е една от емблемите на старата столица. В ремонта ѝ ще бъдат вложени 1,3 млн. лв., като финансирането е осигурено по международния проект “Изкуство и култура – общи трансгранични активи в подкрепа на устойчивото развитие на туризма”. Той се реализира в партньорство с Община Калафат, Румъния, и с Фондация “Лице за изкуство и култура” – Плевен, а финансирането е по програма “ИНТЕРРЕГ V-A Румъния – България” 2014-2020. Местната строителна компания ще работи с пловдивска фирма, която ще е подизпълнител по проекта. Той предвижда въвеждането на мерки за енергийна ефективност, модернизиране и облагородяване на интериора и експозиционните площи. Ще бъдат изградени още отоплителна, охладителна и вентилационна инсталация.
След преустройството галерията ще бъде превърната в модерен център за изкуства и ще бъде включена в общи туристически маршрути на трансграничния регион.
Сградата на “Боруна” е построена през 1928 г. за училище по рисуване, като през годините е принадлежала още на Ветеринарно-епидемиологичния институт и на полицията. През 80-те години на 20 в. е взето решение сградата да бъде адаптирана за галерия, в която да се направи постоянна експозиция “Велико Търново през погледа на българските художници”.
Първата изложба в галерията се е състояла на 16 ноември 1985 г., като са били представени над 200 произведения от известни български автори. През 2003 г. за патрон на галерията е избран Борис Денев – художник, класик в българското изкуство, с много творби, свързани със старата столица.
Днес ХГ “Борис Денев” е една от най-богатите извънстолични галерии, в които могат да се видят творби на Илия Петров, Дечко Узунов, Иван Лазаров, Христо Нейков, Марко Марков, Светлин Русев и много други.
Весела БАЙЧЕВА
сн. архив

loading...
Пътни строежи - Велико Търново