Главният секретар на МВР инспектира Велико Търново

Публикувано на сб, 21 мар. 2020
2287 четения

Главният секретар на МВР гл. ком. Ивайло Иванов пристигна във В. Търново. Той инспектира работата на създадените контролно-пропускателни пунктове във връзка с ограничаването на разпространението на COVID-19.

„Хората масово се движат навън. Тези КПП-та, които са направени и всички мерки, които се вземат от държавните институции не целят нищо друго, освен да минимизират лошите последствия от коронавируса“, каза гл. комисар Иванов. „Това са нови мерки, непознати в нашата страна, неизпълнявани нито от обществото, нито от служителите на МВР, нито от здравните власти и е нормално да има някои неясноти, но когато всички сме обединени, нещата ще се получат“, апелира той.

Главният секретар на МВР припомни, че Оперативният щаб заседава постоянно и дава своите предложения на Министерски съвет. Ако те не се спазват има готовност и за по-рестриктивни мерки. В случай, че изградените КПП-та в областните центрове не свършат работа, може да бъдат изградени и в други градове. Не е изключено да се забрани и излизането от домовете или това да се прави само с попълнени декларации, както бе възприето в други държави, предупреди гл. ком. Иванов. Той подчерта, че вече има взети мерки за нарушителите на разпоредбите и те ще си понесат последствията. Такъв е и днешният случай с човек под карантина, заловен на КПП на другия край на България.

Гл. комисар Иванов разясни, че министърът на здравеопазването дава своите заповеди, като в отделните населени места всеки един кмет има своите правомощия и преценява ситуацията. Образувани са и регионални щабове, заедно с които градоначалникът може да взема и по-рестриктивни мерки, но не и „по-меки“ от тези, които са на централно ниво.

„В МВР заповед за спиране на отпуските няма. Областните дирекции сами ще преценяват от какъв състав имат нужда. Надяваме се да не се наложи да се търси и помощта на армията, но не си мислете, че ако се намеси тя ще стане нещо извънредно. Това ще бъде просто помощ с човешки ресурс. Няма да се стреляме и да се убиваме“, успокои главният секретар на МВР.

При проверката на КПП-то край село Леденик, освен главният комисар присъстваха кметът на Община В. Търново Даниел Панов и директорът на Областната дирекция на МВР ст. ком. Димитър Машов.

loading...
Пътни строежи - Велико Търново