Главният прокурор награди с почетен знак и грамота Маргарита Кузева

Публикувано на пт, 4 апр. 2014
1083 четения

Почетен знак и грамота е връчил главният прокурор Сотир Цацаров на един от доайените сред държавните обвинители в област В. Търново – прокурор Маргарита Кузева. На заседание на ВСС вчера бе взето решение Кузева да бъде освободена от заеманата от нея длъжност поради навършване на пенсионна възраст, след четири десетилетия стаж като прокурор. Обвинителката отпразнува своя 65-и рожден ден тази седмица. Допълнително тя ще бъде наградена и от Висшия съдебен съвет.
Маргарита Кузева е родена в Никопол и завършва средното си образование в Плевен. Приета е в СУ “Кл. Охридски” специалност “право” и се дипломира с отличие. Нейна състудентка в същия курс по това време е Апелативният прокурор на Велико Търново Аня Димова. След завършването си Кузева веднага е изпратена по разпределение като прокурор в Павликени, а нейната колежка става държавен обвинител в родния си град Горна Оряховица. През 1974 г. двете стават втората и третата жени прокурори в област Велико Търново след Невяна Христова.
Кузева е единственият държавен обвинител в Павликени до 1996 г., след това два последователни мандата е районен прокурор на РП – Павликени. От първото си назначение до пенсионирането си нейният живот и кариера остават свързани с районната прокуратура в града, независимо че има ранг на обвинител от Апелативна прокуратура.
“Изключителен професионалист с огромен опит. Всички, които днес работим в прокуратурата в Павликени, сме се изградили благодарение на нея. Винаги ни е помагала и подкрепяла и няма колега, който да не изпитва уважение и признателност към Маргарита Кузева. Тя е институция в нашата система”, сподели районният прокурор на Павликени Атанас Филипов.
“Освен моя състудентка тя е и моя приятелка. Маргарита е силен, но същевременно скромен и винаги положителен човек. С нея започнахме да работим в една консервативна система, в която по онова време имаше известни предразсъдъци към слабия пол. Аз имах повече късмет с разпределението, докато тя трябваше да работи сама в напълно непознат за нея град и среда. Въпреки това се справи с всички трудности и кариерата й остана завинаги свързана с Павликени. Когато се създаваше Апелативната прокуратура, я поканихме да работи там, но тя отказа. Смятам, че уважението към нея е не само от колегите юристи, но и от всички граждани, които я познават”, заяви прокурор Аня Димова.
В момента се подготвя предложение до Общинския съвет Маргарита Кузева да бъде обявена за почетен гражданин на Павликени.
Пламен КАРАИВНАОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново