Гимназисти от Академията по роботика изобретиха умна саксия

Публикувано на чт, 8 февр. 2018
1101 четения

Смарт саксия изобретиха младите програмисти от Академията по роботика във Велико Търново. Благодарение на нововъведението, чрез мобилния си телефон те могат да следят дали цветето се нуждае от поливане, допълнителна светлина и топлина.
“При отглеждане на растение факторите са осветление, вода, минерали в почвата и качество на въздуха. Една малка платка, закачена към облак, подава информация за това. Тя дава информация за нуждите на цветето влага и топлина”, обяснява Орлин Димитров, който е един от преподавателите в Академията.
Неговите възпитаници сами избрали да експериментират със саксия с иглика, а около нея разположили различните датчици. После свързали платката към интернет, за да може информацията да достига до мобилните им телефони. Поливането на цветето става чрез помпа, поставена в съд с вода, а с друг датчик се определя количеството. Така, когато водосъдържателят е празен, потребителят получава известие, което го подсеща да го напълни. Датчикът за осветеност следи дали игликата, поставена върху въртяща се маса, има достатъчно светлина. Ако тя липсва, повърхността се завърта в посоката на слънцето. Разработката на младите ентусиасти е направена на базата на закони, които минават през математическа формулировка, допълва Орлин.
Академия по роботика събира ученици от 7 до 12 клас от Велико Търново и Горна Оряховица с интерес към програмирането. С тях, освен Орлин Димитров, работи и учителят Даниел Денев. В групата на големите има пет момчета и едно момиче, които учат в СУ “Емилиян Станев” и Професионалната гимназия по електроника и електротехника “М. Ломоносов”. В началото на курса преподавателите предложили на младите програмисти два модела на обучение. Единият вариант бил да работят по програма и да се запознаят с конкретни технологии, а по-изненадващият бил да направят хардуерен проект с периферния му софтуер. Така се родила и идеята за умната саксия. След като изпипат всички детайли по проекта, младежите ще представят уменията си на състезание.
Според Орлин децата са интелигентна материя и каквато информация да им подадеш те я смилат бързо, особено ако не се притесняват от обстановката. “Един от начините за привличане на ученици към клуба е чрез личен контакт. С колегата Даниел Денев ходим по училищата, разказваме и правим демонстрации”, споделя дипломираният инженер. Всяко дете в Академията има картон, в който те отбелязват развитието и интересите му.
Според Димитров не е задължително децата в Академията да имат интерес към математиката. “Ние не им казваме колко е сложно уравнението, а че то ще им помогне. Когато видят това уравнение в училище, ще знаят как да го използват, така надграждат знанията, добити в училище”, добавя той.
Курсовете в Академията по роботика са разделени на блокове от по 20 часа, като идеята е младите програмисти да се сблъскват с реални проблеми, технологии и задачи. От опита си преподавателите Орлин и Даниел смятат, че проектното базирано обучение е по-добрият вариант за подобен курс. За тях е важно в часа учениците да са подготвени с домашно и да има дисциплина, но от личен опит са се убедили, че резултати се постигат с всички възможни инструменти.
Следващият проект, по който ще работят учениците от Академията, е създаването на изкуствена ръка, която наподобява протеза. Тяхната задача ще е да се научат с каква сила и скорост да я управляват. За целта всичките им познания по биология, анатомия, математика, физика и химия и електротехника ще влязат в употреба. Най-простите неща от нашето ежедневие се оказват най-сложни в роботиката, усмихва се специалистът.
Орлин Димитров е възпитаник на Техническия университет в Габрово. От години се занимава с производството на роботи за индустрията – от хранително-вкусовата, която у нас е много слабо автоматизирана, през лекото и тежкото машиностроене. Участвал е в разработките на машините за нов завод за дамски чанти в Димитровград, които произвеждат продуктите на световните модни марки Франческо Биаси, Гучи, Борбонезе, Армани, Кучинели, а бутиковата продукция ще е само за износ.
Търновецът е сред малцината млади българи, които са оптимисти за бъдещето на страната. Воден от патриотични подбуди, той самият е отказал на гиганти от ранга на Мерцедес, Ауди, Колгейт и Нивеа и възможността да печели шестцифрени суми годишно. Не всичко е пари, а и какво ще стане, ако всички мозъци напуснат България, споделя специалистът.
Теодора ДОНЧЕВА
сн. Даниел ЙОРДАНОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново