Гигантски елен плува в езерото на Ксилифор (снимки)

Публикувано на вт, 23 окт. 2018
3070 четения

Гигантски метален елен плува в езерото на парка “Ксилифор” край Велико Търново.

Скулптурата е с височина 3 м и тежи около 100 кг. Композицията носи името “Отражения” и е дело на Димитър Димов, който завършва магистратура по скулптура във Факултета по изобразително изкуство при ВТУ “Св. св. Кирил и Методий”, където негов водещ преподавател е бил проф. Стефан Лютаков.

Младият творец споделя, че много му харесва да работи с метал. Решил да използва неръждаема стомана за своя елен, който е дипломната му работа. “Избрах да направя елен, защото съм чел стари митове и легенди, според които той се явява като горски дух. Оприличаван е на дух водач. Има легенда за двама души, които последвали един елен, който пресякъл Дунав и изчезнал. Така те открили България”, споделя Митко. Той пояснява, че направата на макета отнел повече време, изработката от метал станала по-бързо.

Проф. Стефан Лютаков не скри, че е доволен от работата на своя ученик. “Той е усетил в материала неръждаема стомана нейните качества да отразява и приема околната среда, да концентрира природата в себе си. Идеята скулптурата да бъде поставена във водата е чудесна, защото така ефектът ще бъде подсилен. Това е първата пластика във Велико Търново, която ще бъде поставена върху вода и втората или третата в страната”, поясни именитият скулптор.

По думите му това е начин изкуството да стигне до повече хора. “Не е нужно човек да отива в изложбените зали, за да му се наслади, а директно да се срещне с него без да го планира и да подозира за него. Скулптурата е не само паметник, тя има много аспекти. Ние работим върху това тя да е емоционален акцент в природата, да обогатява и радва хората в тяхното ежедневие”, посочи проф. Лютаков.

Весела КЪНЧЕВА

сн. Даниел ЙОРДАНОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново