Германски експерт обучава 56 учители от СУ “Ем. Станев” на валдорфската педагогика

Публикувано на ср, 21 юни 2017
504 четения

Германски експерт обучава 56 учители от СУ “Емилиян Станев” във Велико Търново на валдорфската педагогика. Кристияне Лайсте има 30-годишен опит в преподаването и възпитанието по тази методика в различен вид училища в Хамбург, а сега за първи път гостува у нас по покана на най-голямото училище в областта. Ръководството има амбицията да въведе новата система още тази есен, като пилотно по нея ще работят осем начални педагози – по двама от 1 до 4 клас включително.
Кристияне Лайсте от 13-годишна е учила по тази система и по нея е завършила средното си образование. След това е завършила валфдорска педагогика и заедно със съпруга си работят по методиката в няколко училища. Техните пет деца са възпитаници на валфдорски училища, а една от дъщерите им преподава в детска градина.
Още преди 3г. установихме контакт с Кристияне Лайсте по линия на мрежата на асоциираните към ЮНЕСКО училища, където членува и нашата гимназия, разказа началният учител Биляна Бонева. През м.г. тя, директорът Кина Котларска и още двама колеги участвали в обучение по валдорфска педагогика в Хамбург. Те са наблюдавали системата за преподаване и възпитание в две общински училища и в едно валдорфско.
“При тази педагогика родителите трябва да съдействат активно при обучението и възпитанието на децата. Учителите трябва да са компетентни в много посоки. Всички валдорфски учители рисуват, пеят и свирят добре поне на един инструмент, защото изкуствата са органически вплетени в цялостния процес”, обясни Кина Котларска.
Валдорфската педагогика възниква в Германия в периода между двете световни войни. До нея най-близко стои учението на Петър Дънов и идеята за природосъобразен живот. “Затова във валдорфските училища всичко е от естествени материали. Няма бели дъски и флумастери. Пише се на черни или зелени дървени дъски с тебешири. Работи се с естествени материали. Децата плетат от вълна, изработват кошници, дърворезби, някъде отглеждат и жито – от посяването, жъненето, до правенето на хляб. Няма звукозаписни устройства, няма мултимедийни прожектори”, разказа още директорката.
Около 2000 са валдорфските училища в света. В България само едно работи по тази система – “Николай Райнов” в София, което прилага метода от седем години. У нас има и две детски градини – във Варна и в София, които работят по валдорфската педагогика.
Златина ДИМИТРОВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново