Гергьовден е петият най-празнуван имен ден в България

Публикувано на ср, 6 май 2020
786 четения

На 6 май отбелязваме един от най-големите български празници Гергьовден. Името Георги е най-често срещаното мъжко име в България. Празникът предвещава пристигащото лято и е свързан с новата стопанска година. Затова денят е изпълнен с много обичаи, свързани със земеделието, скотовъдството и здравето. На този ден например се заравя в земята великденското червено яйце, за да е плодородна нивата.
Светията е почитан както от християни, така и от мюсюлмани. В иконите се изобразява на бял кон, пронизващ с копие змей, и затова се нарича свети Георги Победоносец. Според християнското му житие е бил славен военен стратег, умрял заради вярата си от меча на император Максимилиан. Българските легенди е представен като славен юнак, спасяващ девойка от ламята от Долната земя. Затова светията се свързва с храбростта на българската армия.
Един от най-характерните обичаи за Гергьовден е приготвянето на курбан от мъжко агне, а около трапезата се събира цялото семейство. Приготвя се също агнешка дроб-сърма, млечни продукти, варено жито, зелен лук и пресен чесън, баница, слага се също и вино.
На Гергьовден празнуват Георги, Гергана, Геновева, Ганка, Генчо и др.

На дядо ковач е кръстен Гочето

Известният футболист и треньор Георги Василев е любимец на виолетовата публика, както и на голяма част от обществеността в старата столица. Гочето, както го наричат приятелите, в момента живее в Арбанаси. Типично в негов стил, той и семейството му дисциплинирано спазват противоепидемичните мерки, което налага и празнуването на имения му ден тази година да е в тесен семеен кръг.
“Аз съм кръстен на дядо ми по майчина линия, но не го познавам, защото е починал още преди да се родя. По професия е бил ковач в Радомир, където съм израснал и аз, но не знам много за неговия живот”, разказва именикът. Гергьовден празнувам обикновено с голяма компания. Миналата година се събрахме в моето заведение до ст. “Ивайло”, празнувал съм и извън България, но сега ще е по-различно, което ще направи това един от незабравимите ми имени дни”, сподели Георги. Той отбеляза, че трапезата ще е традиционна и ще бъде приготвена колективно. Нетрадиционното тази година ще е, че за първи път той също ще се включи в изпичането на агнешкото на барбекюто в двора.
“Аз много харесвам името си и се радвам, че са ме кръстили на този светец. То носи психологическо усещане за успех, за надделяване, постижения, преборване с трудности и други хубави неща”, сподели “Генералът”, който със спортните си успехи е достоен наследник на св. Георги Победоносец.

Като св. Георги Жоро Сотиров се
опитва винаги да е близо до хората

Архимандрит Георгий е архиерейски наместник на Павликенска духовна околия. Мнозина го помнят като Жоро Сотиров, един от най-колоритните оперетни певци на Музикално-драматичния театър “Константин Кисимов”. Преди 20 години той замени театралните костюми със свещеническото расо, сега се е посветил да помага на хората и да поддържа храмовете на вярата. Архимандрит Георгий е кръстен на дядо си по бащина линия. В годините, преди да стане свещеник, известният бохем празнувал имения си ден в шумни компании. Сега, когато е отдаден на Бога, отбелязването на този голям празник е много по-смирено.
“Свещениците отбелязваме Гергьовден с църковна служба. Сутрин отивам да прочета няколко молитви. Поздравяваме се, подаряваме си дребни, символични подаръчета, като иконки, кръстчета и други такива неща. Ние нямаме нужда от големи подаръци. Трапезата на обяд е традиционна и скромна. Отнасяме се смирено и с добри чувства един към друг. Това е един от празниците, при които си искаме и даваме опрощение, стараем се да бъдем по-смирени”, споделя архимандрит Георгий. Той припомни, че св. Георги освен добър воин в земния си път е бил винаги близо до хората. Всичко, което е правил в живота си, го е правил за тях. Той е побеждавал благодарение на своя дух, воля и най-вече с любовта си към ближния. Нещо, което отец Георгий също се старае да прави в своята духовна околия.

Георги Димитров приготвя агнешкото
за Гергьовден по стара семейна рецепта

С печено агнешко на пещ, приготвено по стара семейна рецепта, ще отбележи Гергьовден именикът и дългогодишен секретар на ТД “Трапезица-1902” Георги Димитров. Тази година семейството ще посрещне празника по-различно от предходните заради наложените противоепидемични мерки, въведени заради новия коронавирус. Затова около трапезата днес ще се съберат в тесен семеен кръг, а честитките и поздравите Георги Димитров ще приема по телефона. Споделя, че подготвянето на празничната трапеза са изцяло негов ангажимент. “Приготвянето на агнешкото е лично моя задача и винаги се доверявам на изпитана семейна рецепта. Приготвям го на порции, а не цяло агне, като използвам много подправки. Пече се покрито с фолио и задължително на пещ. Моят дядо е бил известен кулинар и е имал хан, в който е приготвял различни специалитети. Впоследствие рецептата е предадена на моите родители, а те на нас. В нашето семейство винаги сме почитали българските празници и както се казва, имаше ред и дисциплина”, с усмивка споделя Георги Димитров. Допълва, че в неговия род има наследственост в имената. Родителите му носят имената Йордан и Йорданка, брат му Димитър е кръстен на единия дядо Димитър, а той е “взел” името на дядо Георги. Спомня си, че в детството си на Гергьовден винаги се събирали в къщата на дядото и всички сядали около голямата маса на двора, като преди това задължително ходели на църква. И до днес пази топли спомени за онези години и уважението към българските традиции.
Георги Димитров е изявен деятел в областта на спорта и туризма. Той е завършил НСА със специалност туризъм, алпинизъм и ориентиране. С алпинизъм започва да се занимава през 1979 г., а от 1981 г. става инструктор. Член е на националния отбор по алпинизъм от 1981 до 1987 г. През 1985 г. е удостоен със званието майстор на спорта. Член на националните отбори по скиалпинизъм и по спортно катерене. Преминал е успешно много маршрути, траверси, има осъществени множество премиерни изкачвания във всички български планини. В периода 1982-1996 г. работи като треньор в клуба по алпинизъм при ТД “Трапезица-1902”. От 1993 до 2005 г. е треньор на националния отбор по състезателно катерене за всички възрастови групи. Осъществява голям брой летни и зимни изкачвания в Карпатите, Кавказ, Алпите, Памир, Монголски Алтай, Гърция, Словения, Германия, Италия, Франция. От 1997 г. е избран за секретар на ТД “Трапезица-1902”. Тази любов към природата е една от причините да търси винаги връзката с нея, включително и на празниците.
“Последните години в зависимост от времето често пъти сме празнували Гергьовден на открито с близки и приятели, създавайки нещо ново сред природата. Много пъти сме откривали точно на 6 май нови кътове в региона. Досега сме отбелязвали по този начин празника около 4-5 пъти”, разказва още Георги Димитров. И макар тази година 6 май да премине по-различно заради COVID-19, в хиляди домове ще бъде почетен Гергьовден, който е петият най-празнуван имен ден в България.

Николай ВЕНКОВ
Весела БАЙЧЕВА
снимки архив

 

loading...
Пътни строежи - Велико Търново