Галерията на “Гурко” се руши пред погледите на туристите

Публикувано на ср, 21 юли 2021
506 четения

Бившата галерия “Иван Христов”, която се намира на старинната улица “Гурко” във Велико Търново, продължава да се руши. Тя е публична общинска собственост, но е необитаема. Половината парапет на терасата липсва, мазилката на стените пада, а терасата е надвиснала заплашително над уличката, по която ежедневно минават стотици жители и гости на старата столица.
Къщата е завещана на Община В. Търново от художника Иван Христов за галерия. През 2018 г. е взето решение да бъде отдадена под наем за 5 г., като наемателят следва да я ремонтира и да запази предназначението на сградата за галерия. Поради огромната сума, необходима за ремонт, кандидати липсват и конкурсът е провален. От тогава състоянието на сградата прогресивно се влошава. За съжаление, в момента тя е в лошо общо състояние, което не позволява нейното ползване по предназначение и съгласно волята на дарителя.
Част от проблемите идват от съседната къща, която се намира непосредствено зад бившата галерия и се руши. От отдел “Строителство и устройство на територията” от години правят опити да се свържат със собствениците, но тъй като наследниците са много и живеят в цяла България и чужбина, това се оказва трудна задача. Появилият се теч от техния имот почти е разрушил подпорната стена, пазеща общинската сграда, което наложило изпразването на бившата галерия, спиране на електричеството в сградата и обезопасяване на задния вход. Въпреки това неведнъж към Общината има подавани сигнали за навлизане в имота и използването му от недобросъвестни лица и клошари. Въпросът за съдбата на къщта е дискутиран неведнъж и на заседанията на Великотърновски общински съвет.
Сградата е паметник на културата с акт за публична собственост от 1998 г. Тя е с обща площ от 240 кв.м, от които 134 са застроени. Има масивна конструкция, на два етажа, като на първия е била разположена картинна галерия, а на втория – ателие. В периода 1999/2000 г. са извършени ремонтно-възстановителни работи по проект “Красива България”, с които е обновена функцията на галерията и е изпълнена волята на дарителя Иван Христов, като в нея са подредени 30 негови живописни творби. През годините състоянието на имота се влошава, както и това на покрива, утежнено след възникнал в съседство пожар. През 2010 г. картините на художника са подредени и съхранени в Изложбени зали “Рафаел Михайлов” и картинната галерия в къщата преустановява своята дейност. Имотът е включван неколкократно в Инвестиционната програма на Общината, но ремонтни дейности не са извършвани поради липса на финансови средства.
Иван Христов е роден във Видин през 1900 г. и умира през 1987 г. Завършва Художествената академия в София през 1925 г. със специалност “Живопис”. През 1925 г. специализира в Художествената академия в Мюнхен. След това учителства в градовете Трявна и Пловдив. От 1945 г. до смъртта си е на свободна практика. Отдаден е почти изцяло на пейзажната живопис. Специално място в творчеството му заемат пейзажите от Велико Търново. Има над 50 самостоятелни изложби и освен в България творбите му са били излагани в едни от най-престижните галерии във Великобритания, Австрия, Германия, Индия, Италия, Полша, Унгария, Чехия. Негови картини са притежание на Лувър, ООН, НХГ – София, СГХГ, градски галерии в страната, Дрезденски художествени галерии, Музея на изящните изкуства в Будапеща, Кметството на Рим и др. През 1982 г. авторът дарява 30 картини на град В. Търново.
Николай ВЕНКОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново