Галерията на улица “Гурко” се руши и застрашава минувачите

Публикувано на ср, 30 Окт. 2019
475 четения

Бившата галерия “Иван Христов”, която се намира на старинната улица “Гурко” във В. Търново, се руши. Тя е публична общинска собственост и в момента е необитаема. Половината парапет на терасата липсва, а мазилката на стените пада.
“Проблемът идва от съседната къща, която се намира непосредствено зад бившата галерия и се руши. Колегите от отдел “Строителство и устройство на територията” направиха всичко възможно да се свържат със собствениците, но тъй като наследниците са много и живеят в цяла България и чужбина, е трудно. Появилият се теч от техния имот почти е разрушил подпорната стена, пазеща общинската сграда, и това създава най-големия проблем”, обясни Маринела Джартова, началник на отдел “Управление на собствеността” в Община В. Търново. Тя допълни, че поради сегашното състояние на бившата галерия, тя е изпразнена, електричеството е спряно и е направено обезопасяване на задния вход, който е бил затворен, за да не е възможно влизането.
Екипът на “Янтра ДНЕС” обаче забеляза, че вратата е отворена и вероятно сградата се използва от недобросъвестни лица и клошари, за което уведоми служителката на Общината. Тя потвърди, че и преди време е имало сигнали от съседи за това, като обеща да изпрати на място служители да направят проверка и да вземат необходимите мерки. Джартова подчерта, че съвсем скоро вратата е била затворена и дори закована.
“Преди време бе взето решение от Общинския съвет този имот да бъде отдаден под наем. На два или три пъти обявявахме търг, но не се яви нито един кандидат. Ние ще продължим да търсим всякакви начини да спасим имота, защото е хубав и не заслужава тази съдба”, каза Джартова.
Николай ВЕНКОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново