Фотоволтаични централи на четири сгради планира да изгради Община В. Търново

Публикувано на ср, 7 Дек. 2022
354 четения

Фотоволтаични електроцентрали върху четири сгради планира да изгради Община В. Търново. Съоръженията ще са за производство на енергия за собствени нужди. Първият готов проект е за покрива на административната сграда на Общината, за което има избран изпълнител. Очаква се изграждането на фотоволтаичната централа да започне до края на годината, а инвестицията е за близо 180 000 лв. без ДДС. Във финалната фаза е и проектирането на ФЕЦ за покрива на сградата на “Местни данъци и такси” на ул. “Христо Караминков” 19. За нея по предварителни разчети ще са необходими около 140 000 лв. За проекта обаче се чака становище от Национален институт за недвижимо културно наследство (НИНКН), тъй като сградата попада в архитектурния ансамбъл на града. И за двете сгради централите ще бъдат изградени със собствени средства, уточниха от общинската администрация.
Другите две сгради, за които се планира да бъдат изградени ФЕЦ са многофункционалната спортна зала при СУ “Емилиян Станев” и спортна зала “Сава Величков”. Проектите за тях все още са в процес на проектиране. От общинската администрация обясниха, че се проучват възможностите и за други общински сгради – училища и детски градини, на които да бъдат изградени подобни съоръжения.
Както “Янтра ДНЕС” писа, за фотоволтаичната централа на покрива на Общината за изпълнител беше избрана фирма “Етра-Ел” ООД. Според проекта централата ще е с номинална мощност 100,44 kWp. Системата ще се състои от 2 модула, единият с мощност 60 kW, а другият с 40 kW. Фотоволтаичната централа ще включва общо 186 панела.
На последната сесия на местния парламент стана ясно, че от Общината се обмисля идеята и за изграждането на собствен фотоволтаичен парк, какъвто има в Барселона, и захранва всички общински сгради и уличното осветление в града.
Весела БАЙЧЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново