Фотографи от 5 държави се опитват да уловят красотата на голото женско тяло

Публикувано на пт, 22 Авг. 2014
968 четения

В търсене на добрия кадър...

Голото женско тяло като обект на изображение привлича творците от векове. Със сигурност е предизвикателство да се улови и покаже красотата на непринудената голота. В средата на горещия август темата отново събра майстори на обектива.
25 фотографи от пет държави участват в осмото издание на Международния пленер “Бодиграфия 2014”, който се провежда в Дряново и Велико Търново. Те пристигнаха от различни краища на страната, Германия, Англия, Румъния и Турция. Двама от тях са българи, които живеят в чужбина. Фотографите снимат на различни локации в двата града и околностите. Пленерът се провежда за осми път, а основен негов организатор е Сдружение “Фотографски пленер Бодиграфия – България”. Подобно събитие в Европа има единствено във френския град Арл.
Един от фотографите на Бодиграфия е Нико Гуидо. Той е от Турция, но пътува по целия свят. Доволен е много от организацията на пленера. Споделя, че обича да снима документална, репортажна, травъл фотография. Последно се е занимавал с проект, който показва иракчаните и войната. Миналата година показал снимките, правени в Ирак, по едно и също време в 32 града в целия свят. Това е най-голямата изложба, насочена срещу войната, която е правена досега.
Еротичната фотография си остава първата му любов. Харесва му начинът, по който може да се изразяваш чрез тялото. Нико разказва, че в Турция е много трудно човек да се занимава с такъв тип арт фотография на голо тяло, заради религията, която не е толерантна към такива прояви. Затова сега е създал много провокативен проект. Той ръководи групи от 70 турски фотографки, които снимат голо мъжко тяло. През следващата година работите им ще бъдат показани в изложба, фотографиите ще бъдат издадени и в албум. Чрез този проект те искат да покажат на света, че фотографията на голо тяло не е само приоритет на мъжете.
Рекламният фотограф Николай Абаджиев определя себе си като един от ветераните на Бодиграфия. Според него в актовата фотография много важна е добрата физика на модела. Важно е той да е хармоничен, но и да има способността да пресъздава различни настроения, да може да влиза в различни образи, а не да разчита на чиста физика. Николай обяснява, че моделите са много добри, макар че той и колегите му ги поставят в много рискови ситуации – трябва да газят в реки, да позират в полуразрушени сгради.
Калин Калпачев живее в Лондон от 4 г., където има собствено фотостудио. Пропътувал е цяла Европа с мотор, за да участва на Бодиграфия. Пленерът му дава възможност да създаде нови контакти, да натрупа опит.
“Не знаех, че ще се занимавам с фотография, преди да отида на острова. Купих си фотоапарат в Лондон, хареса ми, удоволствие. Фотографията е начин да покажеш света, видян през твоите очи.
Калин иска да покаже красотата на голото женско тяло чрез светлината, полутоновете. Според него не е задължително моделът да е красив, за да се получи перфектният кадър. Той е по-скоро резултат от взаимодействието между фотограф и модела, двамата трябва да се усещат много добре. Човекът зад обектива трябва да е добър психолог, допълва фотографът. Категоричен е, че няма фотошоп, който да добави емоция в снимката.
Най-красивите кадри, заснети по време на фотофорума, ще бъдат представени в Изложбени зали “Рафаел Михайлов” в старата столица. Експозицията ще бъде открита тази вечер от 18 ч., когато ще бъде обявен и новият носител на награда за най-добра фотография. Специален приз ще получи и най-добрият модел. Отличия ще раздадат и всички спомоществователи на събитието.
Изложбата ще гостува през месец септември в Приморско, където традиционно се провежда едно от най-важните фотографски събития у нас “Фотоваканция”. Организаторите имат идея най-добрите снимки да бъдат показани и в София през октомври.
Весела КЪНЧЕВА, сн. Даниел ЙОРДАНОВ 

loading...
Пътни строежи - Велико Търново