Форум за бъдещето на образованието събра министър, депутати и кмет

Публикувано на пн, 11 Февр. 2019
322 четения

“Формулата за справяне с най-важните предизвикателства в образованието е да сме в постоянна комуникация и да работим заедно с институционалните партньори. Тогава има резултат”. Това заяви във Велико Търново министърът на образованието и науката Красимир Вълчев. Заедно със своите заместници Таня Михайлова и Деница Сачева той се включи в гражданския диалог “Европа в нашия дом”, който стартира във Великотърновския университет.

Форумът бе открит от кмета Даниел Панов, народния представител от Великотърновски регион и председател на най-голямата парламентарна група Цветан Цветанов, евродепутата от ЕНП Ева Майдел, областния управител проф. Любомира Попова, ректора проф. Христо Бонджолов. В него участваха много представители на институции, организации, училища и университети, образователни експерти, студенти, народни представители, общински съветници.

По повод работата на екипите от Механизма за обхват на всички деца и ученици в образователната система министърът посочи, че за година и половина са записани близо 40 000 деца, но по-важното е да се работи с тях всеки ден и те да бъдат задържани в училище. Вълчев подчерта, че се предвижда подкрепа за креативните учители и за развитие на културата на иновации в училищата. „Това ще е истинската промяна в образованието – учителите да избягват традиционните модели на преподаване. Необходими са иновативни методи, за да се въвлекат в по-голяма степен децата в образователния процес. Децата и училищата са различни, затова трябва да търсим различни ресурси“, заяви той.
Министърът акцентира и на посещаването на детска градина като ключов фактор, особено за онези деца, чийто майчин език не е български. Затова МОН ще подкрепи с допълнителни обучения тези деца.
„Когато говорим за образование в рамките на гражданския диалог „Европа в нашия дом“, всеки трябва да знае какво получаваме като солидарност от държавите в ЕС. 500 училища ще бъдат модернизирани през 2019 г. с над 700 милиона лева от ОП „Региони в растеж“, каза по време на дискусията Цветан Цветанов. „Винаги, когато правиш една политика, най-важна е обратната връзка. Когато гласуваме за силна и обединена Европа, ще можем да се възползваме от нейната солидарност за реализиране на националните политики“, допълни той. Според него инвестицията в образованието е инвестиция в бъдеще и тя е в размер на 1 милиард и 380 милиона лева. Важно е и достойното заплащане на труда на българския учител.

“Три училища и три детски градини в старата столица бяха обновени с европейски средства само през 2018 г. Това за пореден път доказва, че образованието е приоритет в управлението на страната през настоящия мандат на правителството”,  заяви кметът на старата столица. Даниел Панов припомни, че за образование в настоящия програмен период, който приключва през 2020 г., са осигурени над 640 млн. Обновените училища на територията на страната са над 420. В различни образователни проекти за квалификацията на преподавателите и учениците са вложени 350 млн. лв.
„Националното сдружение на общините в Република България извървя много дълъг път, докато успее да осигури тези пари, но ние ще продължаваме да работим в тази насока, защото това е най-важното. С тези средства българската образователна инфраструктура се доближава до тази в останалите европейски страни, става модерна”, подчерта още Даниел Панов. Той даде Велико Търново и като пример за добрата връзка между образование и бизнес, които по думите му си сътрудничат много активно и ползотворно.

Весела КЪНЧЕВА
сн. Даниел ЙОРДАНОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново