Фондация даде гласност на женските проблеми и нужди чрез паметниците във Велико Търново

Публикувано на пт, 29 сеп. 2023
117 четения

Велико Търново стана част от кампанията “ТЯ е ТУК” на Фондация “Екатерина Каравелова”, целяща да даде гласност на проблемите и нуждите на жените и да насърчи предприемането на конкретни действия на местно ниво. От 26 до 28 септември на различни места в града имаше разположени QR кодове върху паметници, изобразяващи фигури на жени. Сред тях много малко са тези, които са посветени на реални исторически личности (като паметника на Вела Благоева, например), защото такива просто липсват в градската среда. Повечето представляват скулптури или скулптурни композиции, включващи анонимен женски образ – майка, работничка, муза.
QR кодът водеше към специална страница на уебсайта на Фондация “Екатерина Каравелова”, където всеки можеше да се запознае с доклада “Гласовете на жените в България” и историите на 42 истински жени от цялата страна.
“Всяка от тях със собствения си глас отговаря на въпроса “Какво е да си жена в България?”, споделя своите автентични преживявания и ни отвежда отвъд анонимните статистически данни и студения камък на скулптурите. Жените са 52% от населението, но само 24% от народните представители и 15% от кметовете на общини. Борбите, успехите и историите на жените отсъстват от учебното съдържание, от градската среда и от политическия дневен ред и това провокира нашата кампания”, посочиха организаторите ѝ и уточниха, че всеки, сканирал QR кода и попаднал на тази интернет страница, може да предприеме действие в подкрепа на жените в 3 стъпки: Да се запознае с аналитичния доклад “Гласовете на жените в България”, да сподели наученото с близки и познати и да проучи как може да помогне за адресирането на идентифицираните проблеми в своето населено място (например, да се включи в доброволчески екип на ТЯ в България в Габрово, В. Търново, Пловдив или Варна, да събере и популяризира информация за жени с принос към историята на населеното място, да проучи къде в града жена, преживяла насилие, може да получи подкрепа и да разпространи информацията, да провери какво е участието на жените в местния общински съвет и др.
Николай ВЕНКОВ
сн. авторът

loading...
Пътни строежи - Велико Търново