Фирми търсят над 400 работници в региона

Публикувано на чт, 18 Апр. 2019
2368 четения

Сериозен глад на кадри във всички сектори на икономиката отчитат фирмите във В. Търново и региона. Най-сериозен недостиг има за шивачи, строители, обслужващ персонал, шофьори, бармани, камериерки и др. Над 405 свободни работни места бяха обявени по време на традиционната Пролетна трудова борса, която се проведе във В. Търново. Тя бе организирана от Дирекция “Бюро по труда” в старата столица. В нея се включиха 42 работодатели като “Терем Ивайло”, “Пътни строежи ВТ”, “Топлофикация – ВТ”, “Кроношпан”, “Интерхотел Велико Търново”, “Захарни заводи”, “Момина крепост” и др. Повечето представители на фирмите споделиха, че все по-трудно намират кадри за свободните позиции.
Трудовата борса премина при много голям интерес, а на откриването ѝ присъства и зам.-кметът проф. Георги Камарашев. Само за час тя бе посетена от над 300 човека, а сред тях имаше не само безработни, но и търсещи възможност за смяна на работното място. “Трудовата борса доказа през годините своята ефективност и ползотворност от директните срещи между предлагащите и търсещите работа лица”, заяви Бойка Ганева – началник-отдел “Активна политика на пазара на труда” в Дирекция “Бюро по труда”.
Сред участниците в борсата бе немската верига “LIDL”, която е добре позната и е един от най-големите работодатели в страната. “В момента търсим касиер-продавачи за нашите магазини във В. Търново. Обявените места са две, както и едно за заместник-мениджър за един от филиалите ни. Това е ръководна позиция в структурата на компанията”, обясни Илиян Илиев, регионален мениджър на “Лидл България”. Той допълни, че това е първото участие на компанията в борсата, но интересът към обявените места е много голям, тъй като са разпознаваеми на пазара на труда. През последните години политиката на компанията е да обявява свободните позиции със съответните възнаграждения. 1140 лв. е брутната заплата за заместник-мениджър, като към нея има и ваучер за хранителни продукти на стойност 60 лв. Предвидени са и други стимули за служителите като допълнителен ден отпуск за рожден ден, подарък и паричен бонус при раждане на дете и др. Брутното възнаграждение за касиерите е 900 лв. и ваучер на стойност 60 лв. Освен във В. Търново, компанията търси служители и за филиалите си в Г. Оряховица.
За първи път в трудовата борса се включи и “Таксбек” ЕООД, които стъпват във В. Търново преди 7 г. “Често търсим хора, които да се присъединят към нашия екип. В началото във В. Търново бяхме 5 човека, а днес сме 150 души. Очаква се да продължим да растем с такива темпове и в бъдеще. Основните ни изисквания са добро владеене на английски език, внимание към детайла, аналитично мислене и повече от всичко хората, които са мотивирани, да се развиват и да научат нови неща”, обясни Ивета Николова от компанията, която е един от международните лидери в данъчните и финансови консултации.
По време на трудовата борса бяха представени възможностите за работа и в съседна Румъния чрез разработения по европроект портал за насърчаване на мобилността в трансграничния регион. Обявените свободни позиции за Гюргево и Телеорман са за строителни работници, електротехници, програмисти, машинни оператори и др.
Весела БАЙЧЕВА
сн. Даниел ЙОРДАНОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново