Фирма дари сеялка за есенници на ПГАТ “Цанко Церковски” в Павликени

Публикувано на ср, 28 май 2014
1089 четения

Ученици и учители от ПГАТ “Ц. Церковски” в Павликени разглеждаха с интерес дарението - сеялка за есенници.

Професионалната гимназия по аграрни технологии “Ц. Церковски” в Павликени получи от българска фирма дистрибутор дарение – сеялка за есенници. Дарението беше дадено на импровизирано тържество пред училището вчера.
Сеялката беше прикачена към трактор, който също има интересна история. Тракторът е бил бракуван и извън употреба повече от 10 г. През тази учебна година под ръководството на преподавателя по селскостопански машини Стефан Маринов ученици от 10, 11 и 12 клас от група “Млад монтьор” му вдъхнали нов живот. След многобройни ремонти машината била готова, като за целта са отишли малко над 1360 лв. Един такъв нов трактор струва около 80-85 хил. лева, а училището има само този трактор от клас 120 конски сили. Сега за пръв път към него се прикача и инвентар.
Дарителите дали възможност на специалистите от училището да си подберат подходяща за ремонтирания трактор сеялка. Тя е предназначена за сеитба на есенници. Нейната производителност е 40 дка/час, в коша й се събират над 1200 кг зърно. Училището разполага с над 1100 дка земеделски земи, които се обработват от учители и ученици. За сравнение – старата училищна сеялка е събирала едва около 450 кг семена. Новата придобивка е изцяло механизирана, с хидравлични маркири, има устройство за маркиране на редове, обясни Стефан Маринов.
В словото си директорката на гимназията Надежда Иванова припомни, че връзката училище – бизнес е от особено важно значение за изграждането на добри специалисти и че училището тази пролет стана инициатор на регионалния форум “Училището и бизнесът – ръка за ръка”. Управителят на фирмата дарител Стоян Стоянов разказа за дейността на дружеството и за мотива за дарението. Инвестирайки днес във вашето модерно образование, се надяваме утре да станете добри производители и наши редовни клиенти, обърна се той към учениците. Подобна дарителска дейност към български училища с аграрен профил тази фирма развива от няколко години. Надежда Иванова връчи дарителски грамоти на присъстващите на тържеството представители на фирмата.
Елка СПАСОВА
сн. авторката

loading...
Пътни строежи - Велико Търново