Фестивалът на ореха в Долна Оряховица събра кулинари и гости от близо и далече

Публикувано на вт, 3 окт. 2023
257 четения

Гости от близо и далеч се събраха в Долна Оряховица за Първия национален фолклорно-кулинарен “Фестивал на ореха”. Празникът се организира от НЧ “Христо Козлев – 1883” със съдействието на Кметството и Етнографския музей в Долна Оряховица и Община Горна Оряховица. “Орехът е символ на Долна Оряховица. Той е вплетен в герба на града. Орехът е вековно дърво. Той е символ на домашното огнище, на здравето и на плодородието. Поздравявам организаторите за всеотдайната работа и благодаря сърдечно на всички, които помогнаха да се случи този празник”, каза заместник-кметът Григор Минков, който бе и един от двигателите по организирането на празничния ден. Гост на събитието беше и заместник-кметът инж. Деница Коева.
Десетки щандове с кулинарни изделия бяха разположени на площада пред читалището. В кулинарната изложба участниците представяха изключително разнообразие от основни ястия, десерти и напитки, в които задължително присъстваше орехът. Торти, хлябове, сладкиши, солени изделия, рибници, пълнени чушки, ликьори и още каквото би могъл да си помисли човек бяха подредени по щандовете. Кулинарните изделия бяха оценявани от жури в състав: Светлана Илиева и Виолета Стоянова – финалисти от Hell`s Kitchen България, и уредникът на Етнографския музей Петър Георгиев.
В категория “десерти” журито присъди златни медали на еклерите с орехи на трио “Ореховите момичета” от Долна Оряховица, баклавата на кулинарите от НЧ “Св. св. Кирил и Методий – 1912” – с. Малко градище, и на Цветелина и Емил от Велико Търново. Среброто е за скаличките на КП “Надежда” от Долна Оряховица, ореховите сладки на НЧ “Просвещение – 1897” – с. Горна Студена, “Сладкишът на баба” от НЧ “Надежда – 1886” – с. Димча, сезонния десерт с орехи на Клуб “Люляк” – Бургас, ореховата халва на НЧ “Пробуда – 1922” – с. Белцов, ореховки и бонбони на НЧ “Съзнание – 1897” – с. Згалево, ореховките на Дочка Иванова от Разград, халвата с шафран и орехи на Миглена Харлова от Долна Оряховица, сладкото от орехи на КП “Надежда” също от Долна Оряховица и реването с орехи от КП “Гебран” – Свиленград. Бронзовите медали са за тортата с орехи на НЧ “Съзнание – 1897”, с. Згалево, таралежките на НЧ “Петър Берон – 1927” – гр. Априлци, сладката баница с канела и орехи на Клуб “Три сестри” от Бургас, вафличките с орехи на Илияна Николова, ореховата торта на Севдалина Славева и бисквитките на Татяна Караколева, и трите от Долна Оряховица, и тиквеника с орехи на Кръстина Янакиева от с. Студена. В категорията “Основно ястие” журито отличи със златни медали щръклицата на НЧ “Събуждане – 1922” – с. Стубел, погачата с орехи на Росица Исянкова и хляба на Християна Прусрова, и двете от Долна Оряховица. Среброто е за скордалята на НЧ “Люба Велич”, с. Славяново, пълнените чушки на НЧ “Светлина – 1902”, с. Шипково, и кюфтетата с орехи на Мима Харлова от Долна Оряховица. Бронзовите отличия са за пълнените чушки на НЧ “Съединение – 1888” – с. Драганово, кюфтетата с орехи на НЧ “Просвета – 1906” – с. Горски Горен Тръмбеш, и пастета от орехи на НЧ “Съгласие – 1905” – с. Писарево. В категория “Напитки” победител е ликьорът от орехчета на Клуба на туристите ветерани от Попово. На второ място е ореховото мляко от с. Топчии. На трето място отново е ликьор от орехчета, но от Драганово.
Призът за най-красив щанд отпътува за Разград, наградата на журито е за КП “Зора” от Лясковец, организационният комитет даде своята награда на представителите от с. Топчии. Призът за автентично ястие с орехи отиде при Клуба на туристите ветерани от Попово. За най-масово участие бяха отличени самодейците от Клуба на пенсионера от Писарево, а голямата награда на фестивала е за Минка Димитрова, която представи биволско сирене с орехи, произведено в “Биволоферма в полите на Сакар” от с. Студена, община Свиленград.
Специален щанд на празника имаха и децата от “Св. св. Кирил и Методий” в Долна Оряховица, които се бяха погрижили за духовната храна и бяха изработили интересни изделия от орехи и орехови черупки.
И докато от едната страна течеше кулинарна битка, то на сцената пред читалището се редуваха изпълнители и състави от цялата страна. Гост-изпълнител на празника бе фолклорната изпълнителка Росица Пейчева.
Победителите в кулинарната надпревара получиха специално изработени плакети с логото на фестивала, чийто автор е д-р Деница Иванова-Александрова, уредник на горнооряховската ХГ “Недялко Каранешев”, избрала да живее със семейството си в Долна Оряховица.

loading...
Пътни строежи - Велико Търново