Фестивал за детско и младежко изпълнителско изкуство се проведе в Патреш

Публикувано на вт, 14 Ное. 2017
85 четения

За трети път в павликенското село Патреш се проведе Фестивал за детско и младежко изпълнителско изкуство, в който взеха участие 90 деца на възраст от 3 до 15 г. Фестивалът няма конкурсен характер, но всички деца получиха грамоти за участието си. Пред препълнения салон на НЧ “Просвета-1898” са се изявили деца от Горна Оряховица, Бяла черква, Павликени, Караисен и Стражица.
“Всички участници се съобразиха с предварително зададеното времетраене на изпълнението, нямаше ограничение по колко песни, танци или стихотворения ще представят децата самодейци” разказа кметът на Патреш Валентин Вълев. Догодина организаторите предвиждат и четвърто издание на фестивала като обещават да започнат по-рано с подготовката, според тях с всяка година той добива по-голяма популярност.
НЧ “Просвета-1898” в с. Патреш е основано през 1898 г. Към културната институция има два състава – певческа група “Елия” и клуб “Приятели на книгата”. В певческата група местните самодейци изпълняват предимно фолклор. Групата участва в много фестивали в региона.
В клуб “Приятели на книгата” членуват деца и младежи от селото. През 2016 г. в националния конкурс “Дърво с корен” клубът спечели отличието “Млад природолюбител”.
Кметът Валентин Вълев сподели, че жителите на Патреш четат книги, особено през зимния сезон, до момента през Библиотеката към НЧ “Просвета-1898” са преминали около 70 читатели. Тя разполага с 13 000 тома литература.
Теодора ДОНЧЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново