Европейска шампионка по таекуондо избра да е жена с пагони

Публикувано на чт, 5 ян. 2023
130 четения

Европейската шампионка по таекуондо Александра Комарова избра Националния военен университет “Васил Левски” пред големия спорт. Да бъде военнослужещ, е детската ѝ мечта и тя смело я следва.
Александра е трети курс в специалността “Ядрена, химическа и биологична защита” и признава, че не съжалява нито за миг за избора, който е направила.
“Когато бях малка, нямах кукли, играех с автомати, точно като брат ми. Повече ми харесваше адреналина от тези игри, затова и когато завърших 12 клас, кандидатствах само и единствено в Националния военен университет”, казва курсант-сержант Александра Комарова.
Първото ѝ желание било да бъде летец, но я препънали медицинските изследвания. Разочарована от себе си, Александра се дръпнала от мечтата си, но година по-късно отново подала документи в НВУ “Васил Левски”. “Нашите отново ме подкрепиха, но когато споменах “мотопехота”, баща ми каза: “Няма да ти хареса. Избери си нещо друго”. И заедно с него разгледахме много подробно специалностите. Той е бил в казармата, даде ми съвети, разказа ми какво мога да очаквам. Понеже исках да уча във Велико Търново, търсех специалност, която я има тук и така избрах да бъда химик, макар в училище химията да не беше моят предмет”, казва Александра.
Сега курсант-сержант Комарова и химията вече са на “ти”. Европейската шампионка по таекуондо харесва това, което учи, и признава, че е очаквала да ѝ бъде по-тежко. Но нито ранното ставане, нито следването на заповеди я притеснява, трудно свикнала обаче да поема наказания заради други хора.
Александра е родена в Бачево, което е на пет километра от Разлог, където и живее. След 6 клас кандидатствала в Спортното училище в Пловдив и започнала да учи в паралелката по…баскетбол, защото клас по таекуондо нямало. Затова ходела на тренировки по баскетбол, после и на таекуондо, спортът, който тя тренира от втори клас.
“Брат ми ходеше на карате и аз казах, че искам като него. Заведоха ме в залата по таекуондо при Славчо Рачев, хареса ми и останах. Започнах да напредвам много бързо и само няколко месеца по-късно отидох на състезание, на което спечелих златен медал”, разказва курсант-сержант Комарова. После турнирите се заредили, златните медали – също.
Когато Александра се преместила да учи в Пловдив, започнала да тренира при Димитър Тончев и много скоро я поканили да играе за националния отбор на България. През 2014 г. бъдещият офицер Александра Комарова заминала на световното първенство за кадети в Азербайджан и завършила десета в категорията си. Няколко месеца по-късно обаче станала европейска шампионка за кадети в Анталия. Следващата година влязла във възраст девойки и отново била включена в националния отбор на страната ни за европейското първенство, на което се класирала четвърта.
сн. НВУ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново