Евродепутати се срещнаха с училищни директори във В. Търново

Публикувано на ср, 20 Сеп. 2017
152 четения

Промените, които искат да се случат в образователната сфера, споделиха с евродепутати директори на училища от Велико Търново и Габрово. Петима членове на Комисията по култура и образование в Европейския парламент участваха в кръгла маса на тема “Подобряване и модернизиране на училищното образование”. Домакин на форума, който се проведе вчера в старата столица, беше Професионалната гимназия по туризъм “Д-р Васил Берон”. Педагозите разказаха пред официалните гости за проблемите, с които те се сблъскват в ежедневната си работа.
Евродепутатите от Полша Богдан Анджей Здройевски и Богдан Брунон Вента, Сабине Ферхайен от Германия и Момчил Неков и Светослав Малинов от България са на официално посещение у нас. В рамките на визитата те ще посетят региона на Велико Търново и Габрово. Вчера членовете на ЕП се срещнаха с ректора на ВТУ проф. Христо Бонджолов и с представители на вуза, както и с кмета Даниел Панов.
“Хората винаги ще обичат да пътуват, ще се хранят и ще пият. Казвам това, защото сме в училище, което подготвя специалисти именно в областта на туризма. Затова е важно вие да издавате дипломи, които да бъдат признати навсякъде, и вашите възпитаници да могат да учат и работят без проблем където пожелаят”, каза при откриването на дискусията Богдан Здройевски, евродепутат от Полша. Той сподели още, че именно училищата се тези, които трябва да разкрият пазари, да опазват образователното богатство и спецификата на тази област във всяка държава.
Опитът на своята държава сподели и Сабине Ферхайен, която обясни, че в Германия училищата си сътрудничат със занаятчийските предприятия и със средния и малкия бизнес. Целта на това сътрудничество е децата да учат и в училище, и в реална среда. “В училище се учи писане, четене, математика, но спецификата на всяка професия се усвоява на място. Затова по този начин е организирано образованието в Германия, Австрия, немскоезичната част на Белгия”, каза още г-жа Ферхайн.
“Образованието е в ръцете на държавата и така трябва да бъде. Затова и съществува такова разнообразие от модели и пълен синхрон тук е невъзможен”, заяви Светослав Малинов. Евродепутатът призна, че за пореден път гостува в търновското училище. Той сподели още, че до преди три години България е била на първо място по показателя три “не”-та, т.е. по брой на млади хора, които не учат, не работят и не стажуват. Това са безнадеждно и трайно безработни хора. Сега Гърция ни изпревари, но това не се дължи на нашите усилия, а на обстоятелства в самата държава, каза още г-н Малинов. Той посочи, че държави, в които дуалното професионално образование работи добре, показателят три “не”-та не съществува.
“Да преминем от теория към придобиване на практически знания, това е нашата цел. Това е целта и на дуалното образование, което цели да привлече бизнеса и да го направи съмишленик на образователната ни система. Но искам да разбия един мит, митът за това, че наличието на дигитална система сама по себе си вече е гаранция за по-добри резултати. Децата, които имат смартфони не са автоматично научени на всичко, те просто могат да сърфират в интернет. Основните умения децата натрупват благодарение на учителите си. Затова първо да инвестираме в учителите, първо тях да обучим”, беше категоричен Момчил Неков.
Областният управител проф. Любомира Попова, шефът на Общинския съвет Венцислав Спирдонов, директорът на дирекция “Образование” в Общината Пенка Игнатова, както и шефът на комисията по образование и култура проф. Михаил Харалампиев бяха гости на дискусията.
З. ГЕОРГИЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново