Eпични битки, ритуали, музика и медовина предложи фестивалът „Антична балканска земя“

Публикувано на нд, 3 сеп. 2023
313 четения

С възстановки на епични битки, древни ритуали, музика и медовина посрещна стотици гости фестивалът „Антична балканска земя“. Петото издание на традиционния фестивал се проведе на Античния керамичен център край Павликени.

Организатори на фестивала са Исторически музей – Павликени, с подкрепата на Община Павликени. Естествена сцена бяха останките на древноримската вила и производствен център за керамика, които са единственият експониран на открито керамичен център от древността в Източна Европа.

Начало на програмата дадоха директорът на ИМ-Павликени Елена Христова-Чанакчиварова и кметът на община Павликени инж. Емануил Манолов.

„Павликени има щастието да притежава уникален обект като Античния керамичен център, който ни напомня за времето, когато Римската империя владееше тези земи. Този фестивал ни предоставя възможност да се насладим на античния дух, чрез изкуство, музика, танци и кулинарни изкушения, които отразяват богатството на римската култура. Това е чудесна възможност да се запознаем с този период от нашата история, с характерните за тогавашните хора обичаи, навици и битови порядки. Така ще познаваме по-добре историята на нашите земи и ще я съхраним за бъдещите поколения“, каза в словото си кметът инж. Манолов.

Античният фестивал отведе публиката на пътуване към античното минало на региона, чрез изключително вълнуващата и богата програма.

Посетителите станаха свидетели на епични битки и дори на „жертвоприношения“. Мнозина имаха възможност да опитат две емблематични исторически напитки – медовината и меденото вино Conditvm paradoxvm, както и вино от региона. Гостите се запознаха с античната кухня, мода, въоръжение, музика и игри. Традиционните за обекта керамично производство и традиции бяха възродени от талантливи майстори-грънчари. Представени бяха и моменти от бита и културата на старогерманските племена, приемане на млад воин, гадаене с руни, готско облекло и въоръжение, готски ритуал за плодородие, посветен на първите набрани плодове.

Акцентът тази година беше върху залеза на Античния керамичен център в края на III век н.е. – средата на IV век н.е., когато античната вила е нападната от север от готски племена и унищожена. Този драматичен период беше представен от две групи за исторически възстановки – „Антична Тракия” и  „Ситалк”.

Изпълнение на балетна школа „Грация” от Горна Оряховица внесе хармонична и елегантна нотка към историческата програма, а полуфиналистите от „България търси талант“ Дуо Freija със своето неповторимо звучене – комбинация от традиционни български мотиви със скандинавски влияния, създадоха богат музикален пейзаж, който пренесе слушателите в друго време и място.

За любителите на историята и археологията по време на събитието имаше пешеходни турове с беседи, водени от екскурзоводите към Исторически музей – Павликени. Занаятчийски пазар, дегустация на вина, антична кухня, антични настолни и активни игри – хвърляне на дървени шайби по колче, дърпане с въже, демонстрация на ковашки и кожарски занаят, украсяване на керамични съдове, детска работилница допълниха фестивалната програма.

loading...
Пътни строежи - Велико Търново