Емил Павлов беше удостоен със званието Почетен гражданин

Публикувано на пт, 22 мар. 2019
433 четения

 

Президентът на Международния фолклорен фестивал Емил Павлов е новият почетен гражданин на Велико Търново. Номинацията му беше гласувана официално в празничния 22 март на тържествената сесия на Великотърновския общински съвет. Кандидатурата на Павлов беше издигната от Инциативен комитет, заради заслугите му към създаването и утвърждаването на Международния фолклорен фестивал като една от емблемите на старата столица.
“За мен е голяма чест да получа най-високата награда на Община Велико Търново. Приемам отличието като признание не само на моите усилия, то е признание за целия екип, с който правим фестивала, за фолклорните ансамбли на града – “Българче”, “Търновче” и “Искра”. За всички нас е задължение да продължим да развиваме устойчиво този фестивал. Гордеем се, че успяхме да го превърнем в един от най-значимите в Европа. Велико Търново го заслужава”, заяви веднага след като получи наградата Емил Павлов.
По време на тържествената сесия беше връчена и наградата „Велико Търново“, която се присъждана на общественици с принос в развитието на старата столица. Носители тази година са доц. д-р Светлозар Стойков и арх. Румяна Брайнова.
Началникът на Акушеро-гинекологичното отделение в МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов” доц. Стойков е номиниран от д-р Мавроди Калейнски. В предложението му се посочва, че той заслужава това отличие заради неговите значителни заслуги към В. Търново, за високите му постижения и особен принос в развитието на града и общината в сферата на здравеопазването, демографията и медицинското образование. Медикът благодари на всички, които са го подкрепили при идването му във Велико Търново и обясни, че ще помни до края на живота си деня, в който е получил наградата.
Три организации са предложили на арх. Румяна Брайнова за носител на наградата „Велико Търново”. Това са „Зонта Интернешънъл“, Културно-просветно сдружение „ Клуб – Велико Търново“ и Регионалната библиотека „П. Р. Славейков“. Отличието е за изключителния й принос в опазването, съхранението и адаптирането на недвижимите паметници на културата във В. Търново и общината.
“Щастлива съм да получа тази награда по повод празника на Велико Търново. Щастлива съм, че преди 35 години, когато този празник беше възстановен, бях в групата, която трябваше да реши дали празника на един квартал да стане празник на целия град. Радвам се много, че и днес на 22 март великотърновци празнуват”, посочи арх. Бройнова. Тя призова всички, които милеят за Велико Търново да работят за неговото развитие.
“Това е празник, който ни връща към славата, величието и мощта на България, към безсмъртието на великите Асеневци. Празник, който ни напомня паметната победа на цар Иван Асен II над Теодор Комнин. 22 март е символ на силата на българския дух и народ. Да бъдем истински родолюбци в мислите и делата си”, заяви в празничното си слово председателят на Великотърновския общински съвет Венцислав Спирдонов.
Весела КЪНЧЕВА
сн. Даниел ЙОДАНОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново