Елена Чамуркова с успех в социално ангажиран конкурс

Публикувано на пт, 14 Авг. 2020
259 четения

Великотърновката Елена Чамуркова е финалист в националния конкурс за социално ангажирано изкуство “Граждански будилник”. Елена, която е автор на романите “Обществена поръчка” и “Изнудвачът”, за първи път се изявява и като създател на кратки разкази. Тя участва в надпреварата с 4 свои творби, като всички те са одобрени за финалния кръг.
“Решението ми да се включа в конкурса дойде съвсем спонтанно. За мен беше предизвикателство да напиша тези мои първи разкази, защото за разлика от романите тук идеята трябва да се разгърне в по-кратък текст”, сподели Чамуркова, която освен като писател е позната още като журналист и общински съветник в старата столица. Тъй като условието позволява творбите да са по истински случай или художествена измислица, Елена избира да опита и двата варианта. Така тя написва разказите “Агресия”, “Цензура”, “Добрите думи” и “Асансьор за Ники”. Първите два са художествена измислица, а другите – по реални случки, поясни авторката.
Конкурсът “Граждански будилник” се организира от Български център за нестопанско право и се провежда за трета поредна година. Това издание е посветено на промените в живота на хората, породени от COVID-19. В него участват над 100 творци от цялата страна, като те са разпределени в категориите “Фотография”, “Илюстрация” и “Текст”. Конкурсът подкрепя будните и социално ангажирани творци, насърчавайки и отличавайки млади артисти, разказващи за важността на свободата да се сдружаваме за общи действия, да отстояваме открито целите си и да казваме какво мислим, подчертават организаторите.
Церемонията по награждаването на победителите в отделните категории на конкурса ще се проведе на 28 септември в София. Най-добрите творби ще бъдат удостоени с парични и символични предметни награди. По-широката селекция произведения ще бъдат включени в специална експозиция на открито, както и популяризирани в интернет изложба, а отличените произведения ще бъдат публикувани за свободен достъп и сваляне от онлайн банка за изображения на сайта на Български център за нестопанско право.
Николай ВЕНКОВ
сн. архив

loading...
Пътни строежи - Велико Търново