Електротехници получиха патент за изобретение срещу COVID-19

Публикувано на ср, 30 сеп. 2020
1421 четения

Електротехниците Петко Ганчев от В. Търново и Марин Млеченков от горнооряховското село Поликраище получиха патент за устройство, което може да се използва в борбата с COVID-19. Двамата са го регистрирали в патентното ведомство под името индуктивно захранвана лампа за получаване на ултравиолетова светлина и озон в устната кухина за убиване на вируси и бактерии. Тайната на изделието, което всъщност е вид гермицидна лампа, се крие в полезното действие на ултравиолетовата светлина, която е доказано, че унищожава патогените в човешкото тяло. Устройството може да се използва лесно дори в домашни условия както от възрастни, така и от деца. Лампата работи на 254 нанометра, като за възрастен човек са необходими около 7 минути за унищожаване на патогените, а за деца съответно времето се намалява. Използва се като се захапва, докато лампата излъчва ултравиолетова светлина. Устройството е напълно безопасно, тъй като се захранва от разстояние чрез индуктивното прехвърляне на енергия чрез Тесла бобина, караща лампата да свети.
“Устройството може да бъде ефективно между 7 и 10 дни след заразяването, както и да предпазва от заразяване в същия срок след превантивна употреба”, уточнява Петко Ганчев. По думите му ефектът на гермицидните лампи е бил изследван още отпреди 50 г. и днес се използва при дезинфекция в лечебни заведения, както и при дейности, изискващи висока степен на стерилност.
Изобретението на двамата електротехници все още не е минало клинични изпитания за COVID-19. Такива могат да бъдат направени в лаборатории от типа S-4 от най-високо ниво, а самите клинични изпитания са изключително скъпи – между 8 и 10 млн. долара. При липсата на такива клинични изпитания, свързани с времетраенето на облъчването, изобретателите не могат да реализират патентованото изделие в продукт, който да бъде приложен за масова употреба и да влезе в продажба. За това в момента се опитват да се свържат с учени, направили такива проучвания.
“Японски професори от университета в Хирошима са направили клинични изпитвания, които доказват, че COVID-19 се убива на 100 % с ултравиолет само за 30 секунди. Резултатите от тях са публикувани в американския здравен журнал. Затова се опитваме да осъществим контакт с тях, за да може да започне едно такова производство за борба с новия коронавирус”, допълва Петко Ганчев. Той уточни, че от японското посолство у нас са се свързали с него и са обещали да окажат съдействие за осъществяване на контакт с учените, направили клиничните изпитания.
Весела БАЙЧЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново