Електробуси от Китай ще возят търновци

Публикувано на ср, 15 ян. 2020
2738 четения

Модерни електробуси от Китай предстои да бъдат доставени до средата на годината във В. Търново. На обявената обществена поръчка през ноември м.г. се яви само един кандидат – консорциум “Екселор-Алфа”, в който участват “Екселор Холдинг Груп” ЕООД и китайският им партньор “Jiangsu Alfa Bus Co.” Ltd. Офертата е постъпила в последния момент преди приключване на крайния срок за подаване на документи. Относно разпределението на дейностите в договора между партньорите е посочено, че българското дружество ще отговаря за подготовката на офертното предложение, издаването на тръжни гаранции, счетоводството и дейностите по доставка, поддръжка и сервизиране в периода на гаранцията. От своя страна китайската компания е ангажирана с производството, доставката и пускането в експлоатация на трите градски автобуса, чиито капацитет ще е от 50 до 60 пътници (общо стоящи и седнали). Обществената поръчка е към финализиране, след което се очаква да бъде подписан договор. Максималният срок за доставка на електробусите е до 210 календарни дни, считано от датата на получаване на възлагателното писмо.
За покупката на електробусите Община В. Търново е заложила сумата от 1,6 млн. лв. Те ще обслужват новоутвърдената градска линия № 100, която ще е с туристически маршрут. Началната точка ще е Сержантското училище, където ще има буферен паркинг, а крайната точка ще е гара Трапезица.
Възложител на поръчката е общинското дружество “Организация на движението, паркинги и гаражи” като партньор на Общината. Заложените в поръчката средства са без ДДС и са за доставката и гаранционното поддържане на електробусите. Според техническите спецификации трябва да гарантират пробег с едно зареждане от минимум 250 км в условията на трафик, а зарядната станция ще бъде поставена в района на Сержантското училище.
“Екселор Холдинг Груп” ЕООД е компания, изпълняваща проекти за доставка на широка гама от специализирана техника и транспортни средства, а “Jiangsu Alfa Bus Co.” Ltd. е първият сертифициран от Европейския съюз китайски производител на електробуси и единственият, получил европейски сертификат за всичките им компоненти. Компанията е разработила първия си електрически рейс още през 2002 г., използвайки подобрена японска технология за батериите. М.г. от Министерство на икономиката обявиха, че китайският производител проучва пазара в България и проявява голям интерес към изграждането на завод у нас. Електробусите на Alfa Bus постепенно навлизат на пазарите в Испания, Полша и други държави.
Весела БАЙЧЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново