Екоинспекцията подкрепи обявяването на три вековни дървета за защитени

Публикувано на чт, 25 Ное. 2021
218 четения

В Регионалната екоинспекция във Велико Търново са постъпили две предложения за обявяване на защитени вековни дървета по реда на Закона за биологичното разнообразие. Едното предложение е за три полски ясена, които се намират в землището на Горна Оряховица, а другото е за три черници в землището на село Караисен.
Предложението за трите полски ясена е внесено от Асоциация на парковете в България в началото на ноември т.г. Дърветата са в добро състояние, с предполагаема възраст около 120 г., с височина 12 м, като най-голямото дърво е с обиколка 420 см. Благодарение на оказаното съдействие от Община Горна Оряховица, която е собственик на дърветата, всички необходими документи за обявяване на трите полски ясена за защитени по реда на глава пета от Закона за биологичното разнообразие са изпратени от РИОСВ в МОСВ.
Предложението за защита на трите черници е внесено от гражданин. От екоинспекцията посочват, че за съжаление дърветата са в много лошо състояние, с големи кухини по протежението на стъблата. Инспекцията е поискала извършаването на експертиза на дърветата от Института за гората при БАН, която потвърждава за тежки поражения по стъблата и клоните, значително обезлистяване и други поражения. С оглед на това, РИОСВ е информирала вносителя на предложението, че не е целесъобразно трите черници да бъдат обявени за защитени вековни дървета.
Весела БАЙЧЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново