Екип от СУ “Емилиян Станев” работи с партньори от 7 държави в Северна Македония

Публикувано на вт, 16 Юли 2019
602 четения

Осмокласничките Виктория Даалиева и Ния Стоева от СУ “Емилиян Станев” във Велико Търново бяха българските “Еразъм+” посланици в третата координационна среща по проект “Евроастрономия”. В работната и образователна визита, провела се в периода 6 – 10 юли в Северна Македония, са участвали 28 деца от всички осем страни партньори, работещи по проекта. Сред тях са Шотландия, Германия, Франция, Португалия, Северна Македония, Словения, Румъния и България.
Търновските ученички и техните учители Антоанета Палангурска, Петя Стоянова и Митка Ангелова са гостували на СУ “Георги Димитров” в град Скопие. Основната цел на визитата била създаването на мултикултурни екипи, които работели по обмен на идеи в областта на математиката и астрономията. Съвместното сътрудничество на интернационално ниво бързо прераснало в създаване на нови приятелства, които дали възможност за усъвършенстване на междукултурните и междуезикови познания на учениците.
Участниците в клуб “Евроастрономия” от 8 и 9 клас на СУ “Емилиян Станев” са се трудили усърдно през изминалата учебна година, провеждайки проучвания в областта на праисторическите мегалитни светилища на територията на България. Като краен продукт те са изработили туристически брошури на български и английски за мегалита край Бузовград или “Българският Стоунхендж” и “Беглик Таш”. Съвместно със своите учители Анета Етимова и Веселка Недкова-Йорданова учениците от великотърновското школо са изготвили образователна игра с въпроси за отгатване на понятия от областта на астрономията, а също и изложба на тема “Небесни тела”. Именно тези проекти са презентирали и Еразъм посланиците ни на срещата в Скопие.
По време на визитата мултикултурната група от любители астрономи е била разделена на четири екипа. Първият е проучил най-значимите събития в областта на физиката и астрономията от последните две години. Вторият екип е бил ангажиран с работа по съставянето на многоезичен речник с термини от астрономията. Задачата на третия екип е била свързана със създаване на дизайн на кориците на речника, а четвъртият е записал видеоинтервюта с ученици и учители, участващи в срещата, като целта е информацията да се помести в наръчник за обучаващи се, които планират да се включат в програмата “Еразъм+”.
Освен в образователните дейности, Виктория и Ния са участвали в интернационална вечер, в която всички деца са представили традиционни за страната си храни. Участниците от България са почерпили своите чуждестранни приятели със суджук и локум.
В рамките на събитието всички ученици са имали възможността да наблюдават с телескоп звездното небе край Скопие, а също и да присъстват на лекция, изнесена от представител на местното астрономическо дружество.
Децата са разгледали и изложение на занаяти, а през последния ден от посещението си са пътували до Охрид, където са се запознали с историческите и архитектурни забележителности на града, разположен на едноименното езеро в близост до албанската граница.
Във връзка с проекта “Евроастрономия”, финансиран по “Еразъм+”, предстои да се осъществят още 3 координационни срещи. През септември ученици, участващи в клуб “Евроастрономия”, ще посетят Португалия, през март сл.г. – Германия, а в края на юни 2020 г. поредицата от събития ще завърши със заключителна среща в България.
Това е вторият съвместен проект, в който СУ “Емилиян Станев” си партнира с училищата от Шотландия, Франция, Германия, Словения и Румъния.
Михаела ГЕОРГИЕВА
сн. личен архив

loading...
Пътни строежи - Велико Търново