Екип от старата столица направи виртуална енциклопедия за иконография

Публикувано на вт, 29 Сеп. 2015
275 четения

Учени от Велико Търново са участвали в изработването на първата виртуална енциклопедия на българската иконография. В дигиталния фонд са събрани 300 образци на зографското изкуство от XI до XIX век, като са представени всички иконографски школи и най-добрите автори. За всяка от иконите има подробно описание и историческа справка. В цифровата библиотека е включена и подробна информация за значими обекти на източно-православното изкуство.
Уникалната енциклопедия е подготвена от екип на Института по математика и информатика при БАН, в който участват и учени от търновския филиал. С помощта на свои колеги от Института по компютърни науки при Унгарската академия на науките те са изработили и специално мобилно приложение. То ще бъде показано за първи път пред публика по време на Петата международна конференция “Цифрово представяне и опазване на културното и научно наследство”, която започна вчера в старата столица. Благодарение на приложението всеки може да свали колекцията от икони на своя мобилен телефон или да разгледа галерията, подобно на виртуална разходка в музей.
Наш екип работи над този продукт от няколко години, обясни зам.-директорът на Института по математика и информатика при БАН проф. Радослав Павлов. Част от този проект е създаденият календар на българските светци, над който сме работили с колеги от СУ “Св. Кл. Охридски”. Да съберем и предоставим по дигитален път информация за източноправославната култура и история е наша основна патриотична задача, подчерта проф. Павлов.
Още един дигитален продукт, който може да се ползва и чрез мобилни устройства, ще бъде представен по време на научния форум във В. Търново. В електронен архив е събрана цялата информация за всички пет издания на конференция по цифрово представяне на културното наследство. От своя телефон всеки може да разгледа и прочете докладите, които са били презентирани от изследователите в рамките на форума. Над това приложение също е работил българо-унгарски екип.
З. ГЕОРГИЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново