Екип от гимназията по туризъм се включи в международна школа по карста

Публикувано на чт, 6 Авг. 2015
331 четения

Учителят Евгени Коев и неговият ученик Иван Йорданов участваха в първото по рода си у нас Пътуващо лятно училище по карста.

Екип от Професионалната гимназия по туризъм   “Д-р Васил Берон” представи Велико Търново в първото по рода си у нас Пътуващо лятно училище по карста. Учителят Евгени Коев и неговият възпитаник Иван Йорданов бяха поканени да участват в международната школа, след като спечелиха престижен конкурс. В 10-дневното обучение са се включили 35 младежи, преподаватели и учени от седем държави – България, Румъния, Чехия, Черна гора, Албания, руската република Татарстан и Германия.
Училището е било организирано и водено от специалисти по карстология и география от Националния институт по геодезия, геофизика и география при БАН. По време на пътуващия семинар участниците са се включили в различни проучвания, измервания и наблюдения. Те са посетили редица природни паркове, пещери и природни забележителности. Сред тях са парковете “Врачански балкан”, “Русенски лом”, “Шуменско плато” и “Златни пясъци”, както и пещерите “Темната дупка”, “Леденика”, “Деветашката пещера”, “Голяма гарваница”, “Съева дупка” и други. Младите хора са се запознали със забележителностите “Вратцата”, “Божия мост”, “Крушунските водопади”, Скалния мост при Тюленово. Разгледали са скалните манастири край село Иваново, Русенско, Басарбовския манастир и Аладжа манастир, средновековните крепости при Ловеч, Червен, Шумен и Калиакра.
“Разгледахме и се запознахме с промишленото използване на богатствата в карстовите райони в открития рудник за каолин при гр. Ветово и циментовия завод “Титан” при с. Златна Панега. Гледахме презентации и обменихме знания и опит. За няколко часа заедно с Иван влязохме и в ролята на домакини, като запознахме колегите с Велико Търново и нашето училище”, каза Евгени Коев.
Участието на Иван Йорданов в лятната школа е поредното признание за неговия труд. През юли той спечели поощрителна награда от Националния младежки конкурс “Културното и природното наследство на България – да помислим днес за нашето утре”. Състезанието е било организирано от Дипломатическия институт със съдействието на Националната комисия на Р България за ЮНЕСКО, министерствата на образованието и на околната среда и водите, а поводът е 70-годишнината от създаването на световната организация. Конкурсът е за студенти от български университети и ученици над 15-годишна възраст от български училища, а представените разработки са 115 на автори от 35 населени места. Трудът на Иван е посветен на Ивановските скални манастири.
Златина ДИМИТРОВА
сн. личен архив

loading...
Пътни строежи - Велико Търново