Едва 61 психолози работят с всички около 22 000 ученици в областта

Публикувано на чт, 12 Окт. 2017
173 четения

Голяма част от училищата от област Велико Търново не могат да си позволят да назначат психолози, поради ограничените средства в бюджетите си. Едва 28 педагогически съветници, 33 психолози и 8 логопеди работят в учебните заведения, показва справката на Регионалното управление по образованието. Техният брой е крайно недостатъчен на фона на всички близо 22 000 ученици от 1 до 12 клас, които посещават учебни занятия в областта.
Този вид педагогически специалисти наистина са крайно недостатъчни, коментира началникът на РУО инж. Розалия Личева. Такива са назначени най-вече в по-големите и средищните училища, допълни тя. Преди психолози се назначаваха в училища с над 500 ученици, а сега такова ограничение няма. В правото на директорите е да преценят необходимостта от психолози и съветници в класните стаи. Въпреки това такива масово липсват.
Около 90 са училищата от област Велико Търново. В три от тях по проект на просветното министерство са създадени педагогически екипи, в които работят психолог, логопед и ресурсен учител, обясни Розалия Личева. Инициативата на МОН носи името “Подкрепа за равен достъп и личностно развитие”, а в нея участват ОУ “Димитър Благоев” в старата столица, ОУ “Св. Климент Охридски” в Павликени и СУ “Цанко Церковски” в Полски Тръмбеш.
Във връзка с изискванията за приобщаващо образование, заложени в новия просветен закон, в някои училища също са сформирани педагогически екипи за работа с деца в неравностойно социално положение. Такива работят например в СУ “Емилиян Станев”, СУ “Вела Благоева” и ОУ “Св. Патриарх Евтимий” в старата столица, в СУ “Ангел Каралийчев” в Стражица и др.
Златина ДИМИТРОВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново