Един месец ще къпят търновските улици

Публикувано на вт, 31 мар. 2015
206 четения

900 хил. лв. са заделени в бюджета за парковете и междублоковите пространства

Един месец ще продължи пролетното къпане на великотърновските улици. Тази година миенето на кварталните улици и централната градска част ще се прави от общинското предприятие “Зелени системи” и няма да е единствено за годината, зави пред “Янтра ДНЕС” екологът на Общината Зорница Кънчева-Миладинова.
Миенето вече започна от най-високите улици в града и продължава към централната градска част. По центъра улиците ще се мият през нощта, за да не се затруднява автомобилното движение. В рамките на около месец ще бъдат измити всички основни улици, включително и във всички квартали в града, посочи Зорница Кънчева. Общинското предприятие има три водоноски и при необходимост може да бъдат наети допълнително от частните фирми във Велико Търново, които се занимават със строителство или поддръжка на парковете.
Паралелно с къпането на града от ОП “Зелени системи” почистват дъждоприемните шахти по улиците от насъбралите се инертни материали, които бяха използвани през зимата. През лятото ще бъде направено още едно почистване на затлачените шахти. При засушаване на времето и запрашване ще се направи още едно измиване на кварталите и централната градска част, посочи екологът на Общината. Във водоноските няма да се наливат шампоани за ароматизиране на улиците.
900 хил. лв. са заделени в общинския бюджет на Велико Търново за поддръжка на парковете и междублоковите пространства. Тези пари се използват за почистване, косене, подрязване, отсичане на опасни дървета и други дейности, посочи Зорница Кънчева. За покупката на растителност – дървета, храсти и цветните разсъди, които се сменят 2 пъти годишно, парите са 20 000 лв. за цялата година. Екологът на Общината призова хората да не крадат новите магнолии, които бяха засадени в парковете. В “Марно поле” за четвърти път се опитваме да засадим магнолии, но постоянно се крадат. Дано новите цъфтящи екзотични дървета да бъдат пощадени и да оцелеят, коментира екологът. За ремонт и покупката на паркова мебел за годината са предвидени 50 000 лв.
Средствата за поддържане и почистване идват от такса смет. Останалите пари за растителност и паркова мебел се отделят от общинския бюджет. В момента в кв. “Зона В” се работи по изграждането на новия парк. Такъв ще бъде направен и в кв. “Чолаковци”. Средствата са по европейския проект за обновяване на парковете.
З. ХРИСТОВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново