Джурасик парк оживя във Велико Търново

Публикувано на вт, 24 ян. 2023
12770 четения

Страховити динозаври възкръснаха във Велико Търново и радват малки и големи от събота насам. Изложбата на “Дино парк” представя 25 страховити чудовища от праисторическите времена и ще остане на цирковата площадка до 19 февруари, като предлага уникална атракция.
Всички експонати са копия на съществували преди милиони години динозаври, като за направата им е използвана кожа с цвят, максимално доближаващ се до реалния. “Те се движат, дишат и издават звуци, което ги прави да изглеждат като истински. Най-високите от тях са по 12 метра”, обяснява Наталия Плахтиенко.
“Дино парк” е украински и съществува вече три години, а самите фигури са внесени от Китай. “Започнахме в Мелитопол, Харков и Кривой рог, после посещавахме Полтава, Кириловка и другите украински градове. В България дойдохме през май 2022 г. Първо бяхме в Слънчев бряг, после в Стара Загора, Пловдив и Русе. По около месец стоим във всеки град, в зависимост от времето. Хората идват с голям интерес. През летния сезон ни посещават предимно децата, но в градовете от страната, както е и във Велико Търново, идват и възрастни хора. Радваме се, че времето е подходящо, в България по принцип е по-топло от Украйна”, разказва Иван, който е част от екипа.
По-малките фигури са докарани от Китай цели, докато четирите големи се разглобяват на три части – свалят им се главата и лапите, за да са удобни за транспортиране.
На всеки динозавър е поставена табелка на български и английски с информация за размерите му, кога е живял и кои райони е обитавал. Сред най-огромните животни са тиранозавър, с дължина 12 метра. Живял е в Северна Америка, двукрак е, балансиран от масивна опашка, един от най-големите сухоземни хищници в историята на Земята. Брахиозавърът пък е дълъг 25 метра и висок 16 метра, съществувал е през късния юрски период и ранната креда. Американски брахиозавър е открит през 1903 г. и е един от най-големите в света – дължината му е 27 метра и тежи 50 тона! Сред експонатите има още дилофозавър, който е 7-метров, анкилозавър, от който досега е открит само един вид, известен на науката.
Стиракозавърът е само 5 метра, но тежи 1.8 тона, по-голям от него е пахиринозавърът, който достига 7 метра и е с тегло 4 тона. Паразауролофът пък е от рода на птицечовките, а с предните си крайници също се подпира, но може да скубе клони и листа, за да се храни. 16 метра е дълъг спинозавърът, който тежи 6 тона.
Думата “динозавър” идва от гръцките думи “динос” (страшен, страховит) и “заурос” (гущер), измислена е от английския палеонтолог Ричард Оуен през 1841 г. Първите динозаври са били месоядни, а следващите – тревопасни, но се счита, че тревопасните са имали по-малък мозък от месоядните, защото интелигентността, от която се нуждаели, била свързана основно с набавянето на листа и плодове. Живели са на Земята в продължение на около 150 милиона години. Днес техни наследници са крокодилите.
В слънчевия съботен ден, когато бе открита изложбата, на цирковата площадка бе пълно с хора, предимно млади семейства с малки деца. “Изключително забавно е, интересно и иновативно. Ходили сме в Родопите, там в музея в с. Дорково има мастодонт. И децата много искаха да видят динозаври в реален размер. Постоянно рисуват като малки, с отпечатък на ръчичка се прави динозавър и изригва вулкан. Това е нещо различно, децата придобиват по-добра представа за праисторическите епохи”, споделя Поликсена, която бе в дино парка с двете си дъщери. В първия ден имаше десетки цели семейства, а малчуганите искрено се забавляваха, а често и пищяха от възторг.
Цената на билетите е различна. Малчуганите до три години влизат безплатно, а за тези от 3 до 12 г. билетът струва 12 лв. Над тази възраст цената е 15 лв. като има и семеен билет за 35 лв. Часовете за посещение са от 10 до 20 ч. всеки ден.
Има и допълнителни забавления – автомати с различни атракции, пързалка, сувенири. “За децата сме осигурили и атракцион – освен фигурите има и пързалка, както и съоръжение за “риболов”. През лятото имаме и огромен динозавърски батут”, разказва Иван.
В магазина най-много се продаваха яйцата на динозаври – малкото яйце се вари и от него се появява голям динозавър. Те са за по-малките деца, а за 6-7-годишните има и пакети с “разкопки”. В тях има гипсова отливка с чукче, като се разбие гипсът, се стига до скелет на динозавър. Има играчки за разглобяване, пластмасови дино пистолети, динозаври, които издават звуци, малки раклички, които се отварят, а в тях има макети на древните животни.
След Велико Търново “Дино парк” поема за Плевен и Варна, но в старата столица ще е още почти месец. Интересът на децата към динозаврите е отдавна всепризнат факт, а според проучвания любопитството стимулира ученето. Когато децата са заинтригувани, когато имат въпроси – мозъкът им е особено подготвен, за да научат отговорите.
Анатоли ПЕТРОВ
сн. авторът

loading...
Пътни строежи - Велико Търново