ДЮФА “Търновче” дари на Онкологията стол за вземане на кръв и стойки за 3100 лева

Публикувано на пн, 13 Ное. 2023
2384 четения

Детско-юношеският танцов ансамбъл “Търновче” дари на Комплексния онкологичен център във В. Търново стол за вземане на кръв и стойки за венозни вливания на обща стойност 3100 лв. Средствата бяха събрани на благотворителен концерт в края на месец юни, който за втора поредна година премина под надслов “Търновче и приятели в памет на Бонка Бонева”. Той отново се проведе малко преди датата на кончината на създателката и ръководител на състава, която преди 2 години загуби битката с рака. В проявата участваха състави, водени от нейни възпитаници, бивши танцьори на Детски ансамбъл “Търновче”.
“Нашата кауза е насочена точно към вашето отделение, защото Детски ансамбъл “Търновче” е на 38 години и е създаден от Бонка Бонева, която за съжаление толкова бързо си отиде от този свят с онкодиагноза, че дори не можа да стигне до вашите услуги. В нейна памет ние ще продължим да правим тези концерти и благотворителни кампании към отделението и пациентите ви. Надяваме се така да допринесем за облекчаването на вашата работа и тяхното състояние”, обърна се Анелия Вачева, председател на Сдружение ФА “Търновче”, към д-р Иван Николов, управител на Комплексния онкологичен център във В. Търново. Тя посочи, че дареното оборудване е избрано след консултация с ръководството на Центъра за нуждите на отделението по медицинска онкология и Диагностично консултативния блок. Вачева припомни, че при първото провеждане на благотворителния концерт е стоял въпросът на кого да бъдат дарени средствата, като първоначално идеята е това да са индивидуални пациенти, но нейни онкоболни роднини са я посъветвали парите да отидат за отделението в старата столица.
“Ние сме сдружение, което се самоиздържа. Сами си шием и си бродираме носиите, но въпреки нуждите ни благотворителната кауза е нещо, което независимо с какво и как разполагаме трябва да е като мисия на всеки един добър човек”, каза още Вачева.
“Много подобни инициативи са реализирани до този момент и смятам, че и в бъдеще ще бъдем коректни партньори, и взаимно ще си помагаме, защото това е в интерес не само на онкологично болните пациенти, а и на всички пациенти, тъй като при нас от няколко години се лекуват и хора с доброкачествени заболявания. Ние сме длъжни да откриваме рано всички тези заболявания и с общи усилия да им дадем по-добър живот и по-добра медицинска и всякакъв вид помощ и отношение. Смятам, че за една година, откакто съм управител, нещата вървят в правилната посока”, посочи д-р Николов. Той допълни, че негов приоритет е онкологично болните пациенти, които прекарват часове в диагностично-консултативния блок, да бъдат обгрижвани максимално добре, да има нормално отношение към тях и по-добри условия. Затова акцент при ремонтите е поставен върху коридорите и кабинетите. “Смятам, че за скромната сума от около 50 хил. лв., гласувани на сесия на Великотърновския общински съвет, бяха направени много подобрения”, каза още той.
Отделението по медицинска онкология обслужва по около 20-30 пациенти на ден, а поликлиниката – по около 100. Тенденцията напоследък е увеличаване на ранната диагностика на болните с онкологични заболявания, вероятно заради ковид пандемията, която изплаши голяма част от населението. Хората са започнали да ходят по-често на лекар и да си правят профилактични прегледи, а когато има подобен скрининг, по-рано се откриват и онкологичните заболявания, коментира д-р Николов.
“Пациентите, които идват при нас, в повечето случаи имат карцином на гърдата и карцином на дебелото черво. Комплексният подход, който им предлагаме, е водещ. Разумът на пациентите вече започва да надделява над модната тенденция те да ходят по университетски клиники или частни лечебни заведения. Нашият комплексен онкологичен център им предлага комплексно обслужване, защото тук имаме всичко необходимо като оборудване и апаратура, както и кадрово обезпечаване, за да можем да затваряме цикъла на лечение – да лекуваме оперативно, неоперативно и да наблюдаваме болните си”, подчерта управителят на КОЦ във В. Търново. На срещата присъстваха още Мирослава Ганчева, главна сестра на болницата, Елена Иванова, старша сестра на отделението по медицинска онкология, Нели Станкова, старша сестра на Диагностично-консултативния блок, Велизар, Моника, Антония и Герасим от ДЮФА “Търновче”.
Николай ВЕНКОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново