Двойно повече великотърновци получиха “Книги за смет” тази година

Публикувано на пн, 29 юни 2020
186 четения

За поредна година хиляди великотърновци се включиха в инициативата “Книги за смет”. Независимо от обявения начален час 10.00, най-нетърпеливите заеха местата си на опашката още в 8.00 ч. сутринта. Жителите на старата столица донесоха огромни количества пластмаса, опразнена от съдържание, почистена и смачкана, за да заема по-малко място. Сред отпадъците, които не бяха приемани, бяха блистерите от лекарства, туби от масла, домакински електроуреди, авточасти. За всеки килограм пластмаса участници в кампанията получиха талон за една хартиена или две електронни книги, които могат да бъдат изтеглени от сайта на кампанията “Книги за смет”.
Инициативата премина при спазване на нужната дистанция. Потоците от хора бяха разделени, а книгите се избираха от разстояние. Момичетата и момчетата зад щандовете използваха ръкавици, шлемове и маски, а дезинфекция се правеше на всеки час. Малко преди приключването стана ясно, че тази година участниците са били двойно повече отпреди.
“Безкрайно много ни радва големият интерес към кампанията от страна на великотърновци. Градът ни е слабост, защото тук винаги сме срещали най-културните хора. Всички са много инициативни и неслучайно винаги включваме В. Търново сред избраните населени места за обиколките ни. Най-голямата радост за нас е това, че хората не просто идват за нещо безплатно, а заради каузата. Виждаме как родителите показват на децата жълтия контейнер, учат ги да рециклират, а това е нашата главна цел. Другата е да поощрим четенето и мисля, че успяваме и в двете”, каза Марияна Добранова от издателство “Smart Books”, които са съорганизатори на кампанията. Тя добави, че заради извънредната ситуация този път форматът е малко по-различен. Сега събитието се проведе само във В. Търново, Варна и Бургас, а през есента се предвижда второ издание. Възможно е в него отново да бъде включена и старата столица.
Кампанията “Книги за смет” се провежда за осма поредна година, като за В. Търново това е седмо издание. Сега великотърновци предаваха събраната пластмаса само на паркинга на “Кауфланд”, партньор на инициативата, заедно с Mall-Велико Търново, Общината, издателство “Smart Books” и “Credo Bonum Foundation”. Това се наложи заради спазването на противоепидемичните мерки.
Николай ВЕНКОВ
сн. Даниел ЙОРДАНОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново