Двойки отлагат сключването на граждански брак за есента

Публикувано на вт, 12 май 2020
281 четения

Извънредното положение и забраната за събиране на много хора на едно място се отрази сериозно и върху сватбените церемонии. Заради ситуацията с COVID-19 много от двойките във В. Търново са отложили сключването на брак за есента и дори за следващата година.
“Хората ги отлагат не толкова заради ограниченията около ритуала, а заради невъзможността след това да отпразнуват сключването на брак с близки и приятели”, коментира Методи Петров, управител на Общинското дружество “Обредни дейности” – В. Търново. За първото тримесечие на годината са сключени 23 сватбени ритуала, докато за същия период на 2019 г. са били 19, а през 2018 – 10. Ако не беше въведено извънредното положение положителната тенденция щеше да продължи. Въпреки наложените ограничения през април са сключени два граждански брака. Още две двойки са скрепили любовта си от началото на май досега, като последната сватба е от миналия уикенд. Според изискванията сключването на граждански брак е разрешено единствено в присъствието на младоженците, двамата свидетели, длъжностното лице и фотографа. Роднини и родители не се допускат.
Все още някои от двойките изчакват отмяната на извънредното положение и отхлабването на мерките, за да узаконят любовта си, въпреки че здравният министър Кирил Ананиев заяви, че все още е рано да се говори за разрешаване на сватби, балове и кръщенета.
В съседна Сърбия отмениха част от рестриктивните мерки и разрешиха сватбените тържества след 15 юни. Ако ограниченията у нас останат, това ще принуди двойките да отложат планираните сватби, което ще доведе до сериозен спад на ритуалите, прогнозират от “Обредни дейности”.
Весела БАЙЧЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново