Две станции ще мерят качеството на въздуха

Публикувано на пн, 18 май 2020
127 четения

Две автоматични станции за измерване качеството на атмосферния въздух предстои да бъдат монтирани във В. Търново. Устройствата са част от мерките на местната администрация за подобряване на качеството на въздуха. Монтирането им е заложено по интегрирания проект, който се реализира съвместно със София, Бургас, Монтана, Русе и Стара Загора.
Във В. Търново няма автоматична станция, с която да се следи в реално време замърсяването на въздуха. В момента текат съгласувателните процедури за поставянето на двете станции. Едната ще бъде разположена в кв. “Асенов”, тъй като именно в старата част на града много домакинства се отопляват на твърдо гориво.
Освен измервателните станции, проектът предвижда подмяната на старите печки на дърва и въглища с алтернативни уреди за отопление. Община В. Търново вече е одобрила 82 домакинства, които ще получат нови отоплителни уреди на пелети и природен газ при изпълнението на пилотната фаза на проекта. До края на лятото уредите ще бъдат доставени и монтирани в домовете на одобрените семейства.
В последващия етап на проекта ще бъдат подменени старите печки и на други домакинства или общо на 500 семейства от старата столица. Финансирането е осигурено по програма “Life+” на Европейската комисия.
Весела БАЙЧЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново