Две призови места за Гимназията по туризъм в национален конкурс

Публикувано на вт, 10 ян. 2023
270 четения

Проектът “Здравословно хранене в училище и вкъщи”, реализиран от ученици от 11 “а” клас на ПГТ “Д-р Васил Берон”, беше класиран на първо място от МОН и на трето място от Министерството на културата в Националния ученически конкурс “Посланици на здравето”. Ръководител на гимназистите от специалност “Администратор в хотелиерството” е инж. Славка Проданова.
Конкурсът “Посланици на здравето” цели да популяризира здравословния начин на живот сред младите хора, поставяйки акцент върху превенцията на поведенческите и рискови за здравето фактори, свързани с нeздравословното хранене, ниската физическа активност, злоупотребата с алкохол и тютюнопушенето. Той се организира в рамките на Националната програма за превенция на хроничните незаразни болести 2021-2025 г. по инициатива на Министерство на здравеопазването, в партньорство с МОН, Министерство на културата, Министерство на младежта и спорта, Министерство на околната среда и водите, Офиса на Световната здравна организация (СЗО) в България и Българския младежки Червен кръст (БМЧК).
Надпреварата обхваща три възрастови групи за участие в две тематични области: “Ограничаване на тютюнопушенето и злоупотребата с алкохол” и “Здравословно хранене и физическа активност”. В проектите са реализирани интерактивни дейности за ограничаване на рисковите за здравето фактори – разработване на електронни приложения, интернет сайтове и електронни книги за здравословно хранене, спортни прояви – състезания и турнири, туристически и екопоходи, ролеви игри, дебати и дискусии, сътрудничество и работа в екип между поколенията, с цел запазване на българските традиции, почистване на замърсени райони в различни населени места в страната и др.
Николай ВЕНКОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново