Две детски градини от областта с награда за над 70% ваксиниран персонал

Публикувано на чт, 2 сеп. 2021
3859 четения

ДГ “Райна Княгиня” в сeло Недан и ДГ “Св. св. Кирил и Методий” в село Батак, община Павликени, получиха Свидетелство за принос към опазване на общественото здраве и постигнати 70% ваксинирани педагогически специалисти и непедагогически персонал. То се дава от Министъра на образованието и науката, като това са двете институции в област Велико Търново с най-висок резултат във ваксинационната кампания до момента. Документът бе връчен на директорите на детските заведения Иванка Миронова и Богдана Хаджиева от Розалия Личева, началник на Регионалното управление на образованието в старата столица.
“През месец юли по инициатива на Министерството на образованието се проведе една инициатива. Тя представляваше разяснителна кампания, в която ние, като Регионално управление на образованието, организирахме две онлайн срещи. Едната от тях беше с директорите на училищата, а другата – с директорите на детски градини. На тях поканихме също областния управител, представители на Регионалната здравна инспекция и на Образователното министерство. В срещите участваха известни медицински специалисти, които отговаряха на зададените въпроси”, разказа Личева. Тази разяснителна кампания е една от инициативите на Министерството на образованието за популяризиране на ползата от ваксините и осигуряване на безопасна среда за присъствен учебен процес. Другата е свързана с това на всички колективи в образователните институции, които са достигнали 70% ваксиниран педагогически и непедагогически персонал, да се връчи свидетелство. През месец юли РУО е направило анализ на броя лица с ваксини в училищата и детските градини в областта и е предоставило извадка на образователното министерство с получените данни. Непосредствено преди началото на новата учебна година предстои това да се направи отново.
“Училищата и детските градини кандидатстваха за тези свидетелства до Министерството на образованието. Ние получихме информация за отличените оттам и решихме, че е редно, тъй като това са първите колективи на институции в системата на предучилищното и училищното образование в нашата област, които получават такъв сертификат да ги наградим на малко официално тържество и да дадем гласност”, поясни Личева. Тя добави, че тези колективи са малки, но са проявили отговорност и са успели да постигнат добър резултат. Директорът на РУО очаква с наближаването на началото на учебната година да има и екипи от училищата, достигнали такъв висок процент ваксиниран педагогически и непедагогически състав, защото в интерес на всички е да се осигури безопасна, здрава среда на децата и учениците, за да има присъствен учебен процес.
“Очакваме да получим нова, актуална информация от всички 83 училища и 74 детски градини в област В. Търново и се надяваме, че сред тях ще има и още, които ще получат такива сертификати от Министерството на образованието”, каза още Личева.
Николай ВЕНКОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново