Двама търновски директори се обучаваха в Академията за училищни лидери

Публикувано на чт, 7 май 2015
392 четения

Двама директори от Велико Търново станаха част от първата у нас Академия за училищни лидери. Шефката на СОУ “Емилиян Станев” Кина Котларска и нейният колега Ангел Янчев от СОУ “Вела Благоева” участваха в едноседмично обучение във Велинград. Те са сред 30 български педагози, избрани да се включат в обучителната програма на фондация “Америка за България” и Института за международно образование в Ню Йорк. Търновските образователни лидери имат шанс да спечелят 10-дневно професионално пътуване до САЩ.
Американски експерти са учили директорите как да прилагат в практиката най-новите тенденции в педагогиката, свързани с т.нар. демократично училище. То функционира на принципа “Учене чрез опит”, а водещо е посланието, че да сгрешиш не е страшно, сподели Кина Котларска. За семинара във Велинград от САЩ са пристигнали Елис Скоуп и Кайл Хейвър, които са обучители в Банк стрийт колидж в Ню Йорк, специализиран в подготовката на педагози и училищни директори. Колежът има свое експериментално училище, което обхваща децата от детската градина до гимназията. Двамата специалисти дълги години са ръководили различни учебни заведения, а сега, като пенсионери, преподават в института. Заедно с тях обучител в семинара е била и българката Меглена Запрева, която от години живее и работи в Шатите и е учител в училище в Ню Йорк.
Получихме полезни знания за това как директорите да станат инициатори за промяна в начина на преподаване, призна Ангел Янчев. “Дадоха ни практични съвети как да заменим скучното лекционно изнасяне на урока с интерактивно, интердисциплинарно и проектно базирано обучение. Предложиха ни конкретни стъпки в тази посока, защото още този метод работи в 1550 публични училища в Ню Йорк”, обясни той.
Ежегодно от “Америка за България” дават възможност на български учители и директори да работят в тясно сътрудничество с водещи американски институции в образователната сфера. Тази година програмите са две – за педагози и директори. За конкурса директорите е трябвало да представят подробни досиета за своята работа и три есета на различни теми, а след това са се явявали и на интервю с представители на фондацията в София. От нашата област в състезанието са участвали общо четирима шефове на училища, а сред селектираните 30 попадат само Кина Котларска и Ангел Янчев.
До края на май училищните лидери ще трябва да разработят едногодишен план за развитие на своите училища. Само 15 от директорите, предложили най-иновативна визия за бъдещето на ръководеното от тях учебно заведение, ще имат възможност да участват в обучението в САЩ. То ще се проведе през октомври, а директорите ще имат възможност да посетят местни училища и да обменят опит с американски колеги.
Златина ДИМИТРОВА,  сн. личен архив

loading...
Пътни строежи - Велико Търново