Два музея посрещат безплатно туристи за деня на Левски

Публикувано на пт, 17 февр. 2017
242 четения

Два музея във Велико Търново ще посрещат безплатно туристи на 18 февруари по повод 144-годишнината от гибелта на Васил Левски. С вход свободен ще работят музеите “Затвор” и “Възраждане и Учредително събрание”, които са исторически места, свързани с живота и дейността на Апостола.
В затвора Дякона е бил окован в килия от 27 до 30 декември 1872 г. след залавянето му при Къкрина. В експозицията в Конака могат да се видят лични вещи на Левски, сред които е и дяконският му орар, както и два печата на Българския революционен централен комитет (БРЦК).
По инициатива на Регионалния исторически музей беше направено технологично изследване на църковния орар. Експертизата бе извършена от ръководителя на музейната Лаборатория за консервация и реставрация д-р Иван Чокоев, който е един от най-добрите специалисти по стари тъкани у нас. Той установи, че вложените материали са от периода на XIX век. Ширитите, пайетите и сърмените кръстове в пояса произхождат от други църковни вещи и са преизползвани при направата му, обясни директорът на РИМ д-р Иван Църов.
Дяконският орар на Левски се съхранява от 32 години в търновския музей. Той е дълъг 4, 30 м и е широк 10, 5 см. Изтъкан е в жълто и е украсен с растителни орнаменти – букети с цветя в лилаво и зелено. Между тях има кръстове, изработени от сърма. Двата края на колана са бродирани върху тъмночервено кадифе със сърма и завършват със сърмени ресни.
Орарът е получен като дарение през 1985 г. от Димитър и Веска Топлийски от София. Дълго пазената от семейството реликвата била дадена на бащата на Димитър – Атанас Топлийски от Ботевия четник Димитър Тодоров – Димитрото. През 1928 г. в София Тодоров оставил на Топлийски екземпляр от току-що излязлата си книга “Спомени на Димитър Тодоров – Димитрото, четник на Христо-Ботйовата чета”. Изпаднал в нужда, поборникът поискал пари и оставил като залог “най-скъпото си, което притежава – дяконския орар на Васил Левски”. Уговорката била, като възстанови взетата сума, Димитрото да си прибере реликвата, но той така и не се върнал за нея. Историците не са наясно как орарът е попаднал в Димитрото, но са приели безапелационно, че той е ползван от Васил Левски между 1858 и 1861 г.
В лабораторията вече са изследвани и двата печата, изработени по поръчка на Левски за БРЦК, а е доказана тяхната автентичност, каза Църов. Печатите, на които има обърнат наляво лъв и надписи, са дарени на музея през 2000 г. от търновеца Петър Аладжов, емигрант в Мюнхен. Десетилетия наред те са били част от колекция на дарителя, който ги откупил от сина на Васил Радославов, министър-председател на България след абдикацията на княз Александър I и по време на Първата световна война.
Златина ДИМИТРОВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново