Догодина укрепват свлачището край манастира “Великата лавра”

Публикувано на пн, 5 Ное. 2018
528 четения

През пролетта предстои да стартират укрепителните дейности на свлачището в района на средновековния манастир “Великата лавра”, който засегна участък от ул. “Св. Климент Охридски” във Велико Търново. Това информира кметът на Общината инж. Даниел Панов и уточни, че проектът е внесен в Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане, която се очкава да осигури нужното финансиране. За укрепителните дейности ще са необходими около 1 млн. лв.
Засегнатият уличен участък е част от третокласния републикански път III-514, свързващ старата столица с Арбанаси и Горна Оряховица, като близо 160 метра е дължината на зоната, в която са планирани укрепителни мероприятия.
Според изготвения проект ще бъдат обхванати както участъкът на срутването, така и съседните части, за да бъдат избегнати рисковете от други свличания. Изпълнена ще бъде пилотна система с 12 фрагмента, всеки от които е с 12 пилоти.
Общият брой на укрепителните съоръжения ще бъде над 140. Предвидено е също изграждане на подпорна стена и оформяне на отводняване.
Свличането на земна маса се получи в резултат на интензивните валежи от сняг и дъжд през март тази година. Веднага бяха възложени геоложки сондажни дейности и спешно изготвяне на проект за укрепване на земната маса.
Докато не започне укрепването на пътния участък, ще остане и въведената временна организация на движението в района и преминаването по едната лента от платното.
Весела БАЙЧЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново