До края на януари диджеите получават 10% отстъпка за годишен лиценз

Публикувано на чт, 12 ян. 2023
88 четения

До края на януари диджеите ще могат да получат 10% отстъпка за годишен лиценз. Това е част от новите и по-гъвкави условия, включващи и по-ниски ставки, които предвижда тарифата на Музикаутор за механично възпроизвеждане на музикални и свързани с тях литературни произведения от диджеи.
Новата тарифа е утвърдена от Министерство на културата в края на ноември миналата година, но отчисленията по нея влизат в сила от първи януари 2023 година. Тя е факт вследствие на усилията на Музикаутор за подобряване на възнагражденията на творците чрез прилагане на европейските и световни стандарти по отношение уреждането на авторските права.
За професионалната си дейност всеки диджей следва да получи лиценз за възпроизвеждане на произведенията от плейлистите, които създава, върху сървър или друго техническо устройство, позволяващо запис на файлове. В противен случай музиката, която е записана на тези устройства, не може да бъде използвана за публично изпълнение, а само за лично ползване в колата или у дома. Липсата на уредени авторски права, т.е. липсата на валиден лиценз води до нарушаване на конкуренцията и компрометиране на редица представители на бранша.
Условията по новата тарифа предлагат по-добри възможности за плащане на лиценз, които покриват както еднократни, така и сезонни ангажименти. С нея лицензът за диджеите излиза по-евтино, отколкото при предходната тарифа, като за един ден той струва 80 лева, за три месеца – 160 лева, за шест месеца – 240 лева, а за цяла календарна година – 320 лева, и може да бъде платен еднократно или разсрочено. Според Музикаутор това е още един стимулиращ фактор за уреждането на авторски права по легален и законово регламентиран начин.
Събраните от лицензиране авторските възнаграждения пък ще се разпределят от дружеството веднъж годишно към авторите.

loading...
Пътни строежи - Велико Търново