До 50 % загуби очакват лозарите

Публикувано на вт, 20 авг. 2019
259 четения

До 50 % загуби очакват лозарите във Великотърновска област заради дъждовете и градушките, които съсипаха лозовите насаждения. За района на Сухиндол пораженията достигат до 40 % при плододаващите масиви, а в Свищов щетите са още по-големи, отчитат от Националната винарска асоциация. Още през пролетта дъждовете затрудниха провеждането на агротехническите мероприятия, което доведе до появата на мана. В региона за първи път се появи и т.нар. черно гниене. Затова лозарите в областта не са оптимисти за гроздобера, който предстои.
“На места в Южна България вече започна прибирането на реколтата, по-скоро за пенливи вина. Но до две седмици се очаква да стартира навсякъде. За съжаление 2019-а не е най-добрата година за лозарството. Има райони, които са силно засегнати от градушки, други бяха поразени от болести в резултат на проливните дъждове. Нашият регион по моя преценка е един от най-засегнатите. Щетите в Източна и Южна България са значително по-малко”, заяви Станимир Стоянов, председател на Националната винарска асоциация и главен технолог на винарната в Сухиндол. Прогнозите му са, че освен като количество тази година и качеството на гроздето няма да е много добро. Ако есента се запази по-дълго суха и топла, все още има шанс за червените сортове да дадат добри резултати. За съжаление при белите сортове, чието прибиране ще започне всеки момент, очакванията не са големи.
Сериозен проблем за производителите се оказват и сътресенията на пазара на грозде. Според Станимир Стоянов това едва ли ще доведе до внос на грозде, тъй като м.г. цените се сринаха, което вероятно ще се повтори и през настоящата.
У нас последните години са засадени много нови сортове, които са познати на световния винен пазар, но у нас все още не са толкова популярни. “Със създаването на новите лозови масиви бяха засадени сортове като вионие, шенин блан, пино гри, които тепърва ще бъдат забелязвани от българските любители на виното. България и останалите държави се движим в рамките на някаква винена мода и мисля, че ние, макар и на по-късен етап, ще започнем да работим с повече сортове”, прогнозира Станимир Стоянов.
Весела БАЙЧЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново