Дни за насърчаване на детското четене събраха студенти и ученици

Публикувано на чт, 18 май 2023
217 четения

Дни за насърчаване на детското четене събраха на едно място студенти и ученици в Педагогическия факултет на ВТУ “Св. св. Кирил и Методий” в старата столица. Те се проведоха на 15 и 16 май и бяха организирани от катедра “Начална училищна педагогика” и кръжок “Четящият студент, четящото дете”.
В Библиотечно-издателския център на университета гостуваха учениците от 2 “в” клас на ОУ “Св. Патриарх Евтимий” във В. Търново с класен ръководител Гергана Динева и от 4 “в” клас на същото училище с класен ръководител д-р Ренета Минчева. Студенти второкурсници и третокурсници от специалностите “Предучилищна и начална училищна педагогика” и “Начална училищна педагогика и чужд език”споделиха с децата любовта си към книгите чрез презентации с игрови елементи, а учениците прочетоха откъси от свои любими четива. Бяха наградени децата, победители в литературен конкурс. Малките любители на книгите разгледаха библиотеката в Учебен корпус 5, за да разберат къде се подготвят за учителската професия студентите педагози. Всички деца получиха награди и грамоти. Бяха отличени и студентите, участвали активно в инициативата.
Кръжок “Четящият студент, четящото дете” стартира дейността си през 2014 г. с шестнадесет студенти от специалностите ПНУП и НУПЧЕ, редовна форма на обучение, ОКС “бакалавър”. През него вече са преминали стотици настоящи и бъдещи педагози – редовна и задочна форма на обучение, ОКС “бакалавър” и ОКС “магистър”, много от които са приели за своя каузата на кръжока и системно участват в неговите форуми.
“Нашата задача не е да учим децата как да четат. Нашата задача е да ги вдъхновим да го правят. Защото мотивацията е в основата на всеки успех. Така е и при овладяване на четенето. Десет години кръжокът “преподава” любов към четенето на стотици деца от начална училищна възраст както в България, така и в български училища зад граница. През изминалата учебна година проведохме десетки работилници по четене с ученици от начална училищна възраст от В. Търново, Лясковец, Г. Оряховица, Павликени, Твърдица и мн. др., както и от БНУ “Асен и Илия Пейкови”, Рим, БНУ “Св. св. Кирил и Методий” в Барселона и БУ в Мюнхен “Дора Габе”, сподели ръководителят на кръжока проф. д.п.н. Мариана Мандева, която допълни, че с тази инициатива се закриват дейностите на кръжока за 2022/2023 г. и започва подготовката за нови изяви за насърчаване на детското четене през 2023/2024 г.
Николай ВЕНКОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново