DJ Emo направи музей с вещи на най-големите български звезди

Публикувано на пт, 28 апр. 2023
729 четения

Великотърновецът Емил Йорданов, познат като DJ Емо, направи частен музей на изкуството и културата. В него има ценни експонати, като шапката на Катя Паскалева от “Козият рог”, молива и моряшката фланелка на Кирил Господинов от емблематичната му роля на Баш майстора, шапката на Стоянка Мутафова от спектакъла “Госпожа стихийно бедствие” и чаша за вода, на която е запазено червилото ѝ, шпайка на лекоатлетката Йорданка Благоева, с който прави първия световен рекорд за България в скока на височина, шапката на Аня Пенчева от филма “Тайфуни с нежни имена”, любимия фотоапарат на Хиндо Касимов, бас китарата на Гого от “Фамилия Тоника”. Там са още вратовръзка на Григор Вачков, табакера на Иван Иванов, камък от къщата на Невена Коканова, любимият пепелник на Димитър Манчев, брошка на писателката Фани Мутафова, сако на Георги Русев, папийонка на Васил Петров, чаши, от които са пили Димитър Бербатов, Камелия Тодорова, Нели Рангелова, Аня Пенчева и др. Повечето от тях са дарени от близките на тези известни личности или от самите тях, а най-интересните предмети ще са наскоро спечелените на търг шапка, ръкавици и снимка с автограф на Чарли Чаплин. Там са подредени и експонатите от частната колекция на Емо с предмети, свързани с другата му голяма любов и страст “Манчестър юнайтед” – подписани фланелки на именити футболисти като Райън Гигс, Пол Скоулс, Оле Гунар Солскяр, Димитър Бербатов, вратарски ръкавици, снимки с автографи, включително на сър Алекс Фъргюсън и др. Музеят се намира в Черногорово, където в момента живее Йорданов, и може да бъде посетен от всеки, който пожелае. Той е разположен на площ от 200 кв. м. Там се намира и библиотеката на Емил с над 400 книги с автограф от български автори.
“Всички тези неща са много ценни за мен, защото са автентични, носени са и са използвани от истински родни и световни звезди. Така всеки, който посети музея, ще може да се докосне по някакъв начин до тях и тяхното величие и да усети духа им”, казва Емо.
От няколко години великотърновецът е приел като своя мисия да създава паметни плочи на артисти, музиканти и писатели, които вече не са между живите, но са допринесли много за българската култура и са оставили трайна следа в нас като хора. Той иска да ги постави по родните им къщи, но някои от тях вече са съборени, което налага да бъдат позиционирани и на други места, свързани с живота и делото им.
“Идеята е поколението, което идва след нас, виждайки тези паметни плочи и ликовете на хората върху тях, най-малкото да се поинтересува кои са и какво са направили”, пояснява Йорданов.
Първата паметна плоча, която поставя преди няколко месеца, е на големия български актьор Георги Русев. Следват тези на Невена Коканова, на Георги Парцалев, две на Кирил Господинов, на Гого от “Фамилия Тоника”, Пепа Николова, Велко Кънев и Стоян Гъдев. Емил вече е подал заявления в Община Бургас и за 5 паметни плочи на Петя Дубарова, Апостол Карамитев, Хиндо Касимов, Светозар Неделчев и още една на Гого от “Фамилия Тоника”. За начинанието си той среща пълно разбиране и подкрепа от близките им, но често се сблъсква с трудности при контактите си с Общините, където процедурите са изключително тромави. Затруднения има в Сливен, където иска да постави паметна плоча на Виолета Гиндева, както и в Елхово за плочата на Велко Кънев, но там вече всичко е уредено и тя ще бъде поставена съвсем скоро в къщата музей в центъра на града. Готова е и още една плоча на певеца Петър Чернев, която ще се монтира в родния му град Мъглиж.
“Когато къщите са частни и разговарям със собствениците им, става много лесно, както се случи с плочите на Георги Русев, Невена Коканова и Кирил Господинов, но когато зависи от Общините, е много трудно. А това е просто една гранитна плоча с размери 60см/30 см , която дарявам, без да искам нито стотинка от тях за нея”, казва Емил.
Най-големият проект на великотърновеца е изработването на восъчна фигура на Георги Русев, за която в момента е инициирал кампания за набиране на средства. Тъй като цената за направата й е 14 хил. лв., той решава, че е най-добре да събере сумата от хора от цялата страна, които да дарят от сърце и с желание, вместо да се обръща към фирми и бизнесмени. Така инициативата ще се превърне в национална и паметта му ще бъде почетена от много българи, смята Емил, посочвайки, че вече са събрани над 7400 лв. Фигурата ще бъде изработена от великотърновския скулптор Борис Борисов, който е направил почти всички подобни фигури в страната, включително и тези в Мултимедийния център “Царевград Търнов”, известен повече като Музей на восъчните фигури в старата столица. Той е изработвал такива дори и на няколко места в Европа, а идеята на Емил приема присърце. Фигурата ще бъде готова за 3 месеца и се очаква още тази есен да бъде поставена в родния град на актьора – Костенец, където предстои да се открие музей с негови вещи. Те ще бъдат предоставени предимно от неговите наследници – двете му дъщери Илияна и Валя и внучката му Надя, с които Емил е в прекрасни отношения. Сред експонатите ще са негови дрехи, грамоти, поздравителни адреси, награди и снимки от живота в различните му роли.
Емо избира да направи първата паметна плоча и първата восъчна фигура точно на Георги Русев заради уважението, което изпитва към него. Според търновеца той е не само велик актьор с невероятни роли, но и прекрасен човек. Русев му допада като характер и част от неговите добродетели, които Йорданов възприема, дори му помагат да се изгради като личност.
“Той е бил изключително земен човек, никога не се е възгордявал, отказвал е много пари, когато са го канили да прави реклама на различни продукти, защото е правил всичко в името на изкуството, без да е комерсиален. Това го прави толкова обичан и затова искам той да не бъде забравен”, казва Емо, който разкрива, че има идея за още фигури и продължава да попълва колекцията си за музея.
Николай ВЕНКОВ
сн. личен архив

loading...
Пътни строежи - Велико Търново