Дизайнерката Аксел Харди: “Искам българките да са по-смели и да мислят за себе си”

Публикувано на ср, 13 Мар. 2019
395 четения

Великотърновската дизайнерка Аксел Харди ще представи своята колекция “Еуфория” по време на 25-ото издание на най-престижния форум за мода в България “Златната игла”, който се провежда в столицата. Десетте тоалета носят лятно настроение, в тях има еуфория от цветове, споделя дизайнерката, която преди известно време се установява в старата столица.
Тоалетите на Аксел Харди са различни, те са извън клишето, носят нейния артистизъм и усещане за света. Преди години Аксел решила да стане учител по български език и литература, затова завършила учителския институт в Смолян. Но разказва, че винаги е обичала да плете, в началото най-вече за себе си. Това ѝ увлечение станало нейн бизнес през 2000 г. Още 1994 г. направила първото си малко магазинче, в което решила да продава само българска стока. Освен нашенска конфекция продавала и плетени от нея жилетки и рокли. Тогава разбрала, че харесват моделите ѝ. Решила, че това ще стане единственият ѝ бизнес, защото хората предпочитали да купуват нейните дрехи.
За кратко е работила и като преподавател на българчета в Русия. Те посещавали руско училище, но трябвало да държат и изпит по български език и история и едва след това завършвали годината. В Русия Аксел била с първия си съпруг, но се разделили. Тя се приблала в България и тогава направила магазинчето, за да издържа себе си и дъщеря си, пояснява упоритата дама. Не разчитала на никаква подкрепа, учителската заплата от 145 лв. и стигала колкото да си плати сметката за тока. “За да мога да живея нормално, трябваше да намеря начин да изкарвам допълнително пари. В един момент реших, че ще правя само това, което ме прави щастлива ,и се отдадох на плетивата. Когато се чувствах зле, плетката ме успокояваше. Винаги съм си казвала, че вместо да плача и да се отчайвам е по-добре да изплета една бримка. Още повече, че това, което създавам, ме прави щастлива, когато го видя”, разказва Аксел.
Така започнало всичко. “Поех огромен риск, защото тогава вече живеех в Пловдив на квартира с едно малко дете на ръце. Всички близки ми обясняваха, че няма да се справя, че е рисково и нямам шанс. Заявих им, че искам да ме оставят на спокойствие и ще правя каквото си искам. По-късно, когато имах трудни моменти, не съм се жалвала на никого. Въпреки огромните трудности успях да създам един мой стил, който е много специфичен. Той е микс от няколко други стила – фънки, това са по-широки дрехи, с точки, с карета, широки панталони. Вторият е бохемският шик – дълги, шарманти рокли с цветя и пъстри цветове. За третия е характерно наслояването, силуетът става много интересен. Като се миксират, се получава моят стил”, допълва Аксел.
Дизайнерката сама създава материите за дрехите си, не използва готови плетива и започва от нишката. 90 % от работата ѝ е преди да започне да крои. “Моите дрехи са за хора, които не са със съвършени фигури. Могат да ги облекат както много пълни дами, така и много дребни и слаби. Подходящи за тийнейджъри, но и за по-възрастни дами. Тези жени ги обединява това, че искат да изразят своята индивидуалност и да са различни. Всяка жена е уникална, въпросът е дали има смелостта да го изрази. Българките харесват моите тоалети, но казват, че нямат смелостта да ги облекат, че вече са стари за тях. Предали са се, а не бива да е така, защото може да си на 60 или на 70 години и ти остава твоето време, в което можеш да помислиш за себе си. Чужденците са по-отворени, при мен идват американки на 90-години и си купуват най-екстравагантните дрехи. Искам българките да са по-смели и да мислят повече за себе си, а не постоянно да се жертват. Четох някъде, че дори децата не уважават жертвите. Ако човек уважава себе си, всички ще го уважават. Когато човек има самочувствие, тогава му върви и в работата, и във всичко, което прави”, размишлява Аксел Харди.
Споделя още, че за нея е важно дрехите да могат да се трансформират – може да купиш една дреха, да работиш с нея в офиса и да изглеждаш семпло, но артистично. Когато свършиш работния ден, да я раздвижиш, за да изглеждаш авангардно, и така да отидеш на парти.
Самата Аксел харесва всички цветове, но си има любими. През зимата предпочита антрацита, тъмносивия цвят, защото той може да се комбинира по най-различен начин. Харесва и цвета, който италианците наричат фумо. Той е нещо средно между кафяво, бежово и сиво. През лятото обожава тоновете на естествения лен и екрюто.
Казва, че когато работи, понякога я провокира самият материал, друг път природните гледки. Въображението за нея е изключително важно. Дизайнерката вярва в силата на безкрайните възможности на човека, но е важно той да ги използва. Не ѝ харесва, че българите много мрънкат, а не използват капацитета, който имат. Аксел вярва, че всеки човек е създаден, за да е добър в определена област. “Много хора не използват това, което им е дадено свише, и от там има една енергия, която е като заспала, сякаш много хора буксуват. Важно е да си упорит, за да реализираш своето призвание”, категорична е Аксел Харди.
Весела КЪНЧЕВА
сн. личен архив

loading...
Пътни строежи - Велико Търново