Дискусия за дигиталните перспективи пред фестивалите се проведе във Велико Търново

Публикувано на ср, 1 февр. 2023
91 четения

Дискусия, на тема “Българските фестивали – дигитални перспективи” се проведе в Изложбени зали “Рафаел Михайлов” във Велико Търново. Във форума се включиха над 20 организатори, продуценти, мениджъри, пиари и участници във фестивални събития от града и региона, представители на Дирекция “Култура, туризъм и международни дейности” в Община Велико Търново, журналисти и др. Модератор на дискусията беше д-р Любимир Кутин от БФА, който е в екипа на проекта за дигитализацията на фестивалите.
Участниците в дискусията обсъдиха доколко дигитализацията би могла да повлияе върху живата връзка между участниците и публиката, дали има девалвация на определението за фестивал и могат ли да бъдат наложени здравословни стандарти и извеждане на преден план на събития с висока художествена изказност за сметка на консуматорските прояви на материални блага.
Липсата на подготвени специалисти, които да поддържат дигиталните формати на фестивалите и възможността за поддържане на съвременни техни платформи във виртуалната среда също беше сред обсъжданите теми, информираха от Изложбени зали. Библиотеките, музеите и архивите са институциите, които могат и имат законово право да съхраняват богатите колекции от снимков и видеоматериал на културните фестивални форуми, стана ясно на срещата.
Възможностите на дигиталния маркетинг, провеждането на фестивали в дигитален формат, възможностите на социалните медии и др. бяха други въпроси, повдигнати и обсъдени на дискусията, допълниха от културната институция.
Над 30 са фестивалните прояви във Велико Търново и региона и това го нарежда сред водещите фестивални центрове в България, също стана ясно по време на дискусията. Някои от проявите имат над 20-годишна история, през последните години се наблюдава и организирането на младежки форуми, които привличат не по-малко публика от утвърдените събития. Дигитализацията е начин не само за популяризиране на събитията, за реклама и за информация, а и възможност за архивиране, за подобрение на управлението на форумите и за проследяване на влиянието им върху общността, е един от изводите, до който са достигнали участниците в срещата.
Организатор на събитието е Българска фестивална асоциация (БФА) с подкрепата на Община Велико Търново.
Николай ВЕНКОВ
сн. Изложбени зали

loading...
Пътни строежи - Велико Търново