ДГ “Шареният замък” ще приема деца от 15 септември

Публикувано на чт, 26 авг. 2021
2776 четения

Официалното откриване на новата детска градина “Шареният замък” във В. Търново ще е на 15 септември. В момента се изгражда пътят до нея и поливната система на двора. Вътрешността на сградата и прилежащите ѝ пространства са изцяло готови да приемат първите деца и персонала, каза Пенка Игнатова, директор на Дирекция “Образование, младежки дейности и спорт” в Община В. Търново. Заедно с Росица Димитрова, директор на Дирекция “Социални дейности и здравеопазване” и главен експерт д-р Диляна Вачкова-Петрова, тя е извършила проверка на медицинския кабинет, големия и малкия физкултурен салон. Установено е, че условията за работа са отлични. Първоначалното професионално почистване преди откриването на новата учебна година предстои да бъде направено около 7 септември, а заявленията за кандидатстване за персонал вече се събират и обработват, поясни Игнатова.
Вече са оформени и три групи. Двете първи групи са с по 18 деца, а третата е смесена, с 22 деца. Детското заведение има възможност за прием и на още момичета и момчета.
ДГ “Здравец”, в централната част на В. Търново, също се подготвя за работа, но там все още не всичко е готово. Към момента липсва нужното обзавеждане, а и не са формирани групи с деца. Вероятността тя да заработи през предстоящата учебна 2021/2022 г. е минимална. В ДГ “Здравец” има възможност за 2 целодневни и две полудневни групи, в които децата са до обяд, тъй като помещенията са малки и в някои от тях няма обособени стаи за спане, поясни Игнатова. Пускането в експлоатация на тази детска градина бе могло да облекчи натовареността в съседните градини “Соня”, “Слънце” и “Първи юни”, добави тя.
Община В. Търново има готовност и за изграждане на още една нова детска градина, която ще се намира в кв. “Картала”. Мястото за строежа е деактувано от публично-държавна в публично-общинска собственост, като ще се използва проекта на “Шареният замък”. Тя трябва да бъде готова за експлоатация през 2023 г., припомни Игнатова.
Николай ВЕНКОВ
сн. Бранимир БОНЕВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново